Pop-up Dance danst tijdens opening De Verbeelding

Pop-up Dance brengt tijdens de opening een stukje uit de voorstelling ‘Assepoes’. (Foto: Martin van Dngen)

Pijnackenaar Youri Jongenelen en de Alkmaarse Julia Zuurbier vormen sinds 2017 Pop-up Dance, een balletduo dat zich toelegt op voorstellingen op ongebruikelijke plekken, bijvoorbeeld gewoon bij mensen thuis in de huiskamer. Vrijdagavond dansen ze ook op een bijzondere plek, namelijk tijdens de opening van het culturele evenement De Verbeelding.

Pop-up Dance danst een klein stukje van de voorstelling Assepoes die ze momenteel in het land geven, maar ook een ballet dat speciaal voor de opening van de Verbeelding is gemaakt. “Dat is wat abstracter, en het publiek mag zijn eigen verbeelding gebruiken om te beleven waar het over gaat”, zegt Youri.

De Pijnackenaar vindt het mooi dat dans nu een plek krijgt tijdens het evenement. “Tot nu toe was dans nooit zoveel voorbij gekomen, en ik had al eens eerder gezegd: het zou gaaf zijn om dat een keer te doen. Dus we waren erg blij met de uitnodiging om tijdens de opening te dansen.”

Kleine ruimte

Youri en Julia kennen elkaar van een dansgezelschap in Den Haag waar ze beiden aan verbonden waren. Daar bleek dat ze allebei belangstelling hadden om dans en ballet op een andere manier naar buiten te brengen: zoveel mogelijk buiten de bestaande theaters. “We vinden het leuk om intieme voorstellingen te maken, de vierde muur te doorbreken, dus meer naar de mensen toe. Daarom hebben we balletten omgebouwd naar een vorm die je in een heel kleine ruimte kunt doen, bijvoorbeeld op zestien vierkante meter, in plaats van op een groot podium.”

De dansers zijn beiden verbonden aan de Dansacker, de balletschool waar veel leerlingen uit Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw de kunst van het dansen leren. Voor Youri was die balletschool destijds ook de basis: daar was het voor hem allemaal begonnen.

De opening van de Verbeelding is vanavond om acht uur in Theater CulturA in de Dorpsstraat in Nootdorp. De toegang is gratis.

Meer informatie over Pop-up Dance is te vinden op deze website.

 

 

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *