PvdD mordicus tegen vergassen ganzen

De provincie wil vele duizenden ganzen vergassen.

Fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren heeft met afschuw kennis genomen van de uitspraak van de Raad van State, die vandaag heeft bepaald dat de provincie Zuid-Holland mag beginnen met het vergassen van vele duizenden grauwe en Canadese ganzen. Natuurorganisaties waren tegen dat voornemen in beroep gegaan, maar hun bezwaren zijn verworpen.

Volgens de Raad van State is voldoende aangetoond dat de ganzen een gevaar opleveren op en rond Rotterdam Den Haag Airport en veel schade veroorzaken in de landbouwgebieden in de provincie.

Dierenmishandeling

Van Viegen, tevens lid van Provinciale Staten, reageert ontsteld als ze het nieuws hoort. “Het vergassen van ganzen betekent een afschuwelijke dood. Kijk maar eens op Youtube, daar staat een filmpje dat is gemaakt in Friesland en daarin kun je zien dat echt om een vreselijke vorm van dierenmishandeling gaat. We zijn daar mordicus tegen. En het helpt niet. In de afgelopen jaren zijn er al vele honderdduizenden ganzen gedood, maar dat zorgt er alleen maar voor dat er meer bij komen.”

Ook binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp worden ganzen actief bestreden. In het natuurgebied De Groenzoom worden in het voorjaar geregeld eieren stuk geprikt om de populatie in te perken. Die methode is uiteraard heel wat milder dan het vergassen van de dieren.

Volgens de Partij voor de Dieren zijn de grote aantallen ganzen een gevolg van het landbouwbeleid. Daardoor is er overal teveel eiwitrijk gras, waar de ganzen dol op zijn. “Als je ervoor zorgt dat ze minder voedsel kunnen vinden, dan gaan ze vanzelf weg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *