PvdD: Opfok paarden snel naar vijf jaar

Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn moet de opfoktermijn van veulens naar vijf jaar, vindt de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp wil dat de gemeente nu snel regelt dat opfokkers van paarden de dieren langer op hun bedrijf mogen houden. De opfoktermijn moet van drie naar vijf jaar, betoogde fractievoorzitter Carla van Viegen al eerder in de gemeenteraad. Dat doet ze nu opnieuw, naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over een opfokbedrijf in Oude Leede.

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde vorige week het besluit van het college van B & W dat het bedrijf van Theo Hogervorst aan de Wilgenweg in Oude Leede niet in het bestemmingsplan zou passen. Hij wilde vier jaar geleden al beginnen met het africhten en rijklaar maken van veulens. Maar de gemeente gaf geen toestemming, omdat de veulens niet op zijn bedrijf geboren zouden zijn. Daardoor zou de activiteit niet in het bestemmingsplan passen, redeneerde het college.

Vernietigd

De Raad van State heeft het besluit van de gemeente vernietigd. Het bestemmingsplan maakt geen onderscheid tussen het fokken en het opfokken van paarden. Dat de veulens elders geboren zijn betekent daarom niet dat het opfokken strijdig is met het bestemmingsplan, vindt de Raad. Hogervorst mag dus aan de slag en de gemeente moet zijn proceskosten vergoeden.

De Partij voor de Dieren heeft de uitspraak aangegrepen om bij het college van B & W te informeren wat het met de uitspraak gaat doen en of er lering uit wordt getrokken. Tevens kaart Van Viegen opnieuw de kwestie van de opfoktermijn aan. Wethouder Jense had in de gemeenteraad gezegd eerst de uitspraak van de Raad van State te willen afwachten, om pas daarna een besluit te nemen over de verlenging van drie naar vijf jaar.

Zadelmak

Het is belangrijk dat dat besluit er komt, zegt Carla van Viegen in een toelichting. “Drie jaar is te kort om een veulen te beleren. Volgens de inzichten van nu is het veel beter om daar vijf of zes jaar over te doen. Een paard is pas volwassen na acht jaar. Het is voor het paardenwelzijn niet goed om ze al heel jong zwaar te belasten. Daarom wordt het zadelmak maken tegenwoordig vaak uitgesteld tot ze vier of vijf jaar zijn.”

De Partij voor de Dieren heeft daarom aan het college gevraagd of het bereid is zo’n wijzigingsvoorstel aan de raad voor te leggen en zo ja, wanneer dat gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *