Raad heeft veel vragen over kassenlicht

De inspraak van Esther Hasselman van de bewonersvereniging Delfgauw donderdagavond in de gemeenteraad over de nachtelijke overlast door kasverlichting heeft aardig wat losgemaakt. Vanuit bijna alle raadsfracties kwamen na haar betoog veel vragen. De kans lijkt groot dat het college in de komende dagen vanuit verschillende kanten schriftelijke vragen over de kwestie zal krijgen.

De bewonersvereniging maakt zich ernstig zorgen over de overname van het kassenterrein van tomatenkweker Van Marrewijk door rozenkweker BergRoses. Dat er nu een andere teelt komt heeft grote gevolgen voor de hinder door de assimilatieverlichting die in de kassen wordt toegepast. De zijkanten van de kassen zijn afgeschermd, maar dat geldt niet voor het dak.

Meer ventilatie

Tuinders moeten het dak ’s nachts voor 74% afschermen, maar de rozenkweker heeft een zogenaamde maatwerkvergunning, wat neerkomt op een versoepeling van de regels. Voor rozen is meer ventilatie nodig. Als de buitentemperatuur boven nul is, dan mag het dak verder open en hoeft er maar 20% worden afgeschermd. En is het buiten boven de vijf graden Celsius, dan mag het dak volledig open en is er helemaal geen sprake meer van afscherming.

Omdat volgens het KNMI de buitentemperatuur slechts iets meer dan één procent van de tijd beneden nul is, betekent dat volgens de bewoners dat het altijd open zal staan en dat Delfgauw dus in de nacht fel oranje zal kleuren. Vooral de bewoners van de Renovalaan in Delfgauw zijn zwaar de pineut. Hun woningen staan op 25 meter afstand van de kassen, en het oranje licht schijnt rechtstreeks in hun slaapkamers.

Niet bewust

Esther Hasselman

Volgens Esther Hasselman heeft de Omgevingsdienst Haaglanden, die de aanvraag voor de maatwerkvergunning heeft beoordeeld, met belangrijke aspecten geen rekening gehouden. “Wij vermoeden dat de ODH zich niet bewust is geweest van dit nieuw aangeworven terrein, dat direct grenst aan woningen”, vertelde ze aan de raadsleden. “De ODH was er ook vanuit gegaan dat er geen licht rechtstreeks naar binnen schijnt in de slaapkamers, maar dat is aan de kant van de Renovalaan dus wel degelijk het geval.”

De raadsleden hadden nogal wat vragen over de situatie. Peter van den Heuij (VVD) vroeg zich af of de bewonersvereniging over het probleem met de rozenkweker had gepraat, maar dat is volgens Hasselman eigenlijk de omgekeerde wereld. En ook vond ze: “Jullie maken de regels, dus asjeblieft, kijk er nog eens naar om het maatwerk open te breken.” Janneke Verwijmeren (CDA) vroeg zich af of de bewoners zelf nog iets konden doen om hun slaapkamers af te schermen.

Carla van Viegen (PvdD) wilde weten wat de uitkomst was van het gesprek dat onlangs is geweest met wethouder Van Kuppeveld over de zaak. Esther Hasselman, met een schuin oog naar de wethouder: “Nou, ik zeg… in beraad. Zeg ik dat zo goed, meneer Van Kuppeveld?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *