Rabolocatie: ABB dreigt met de rechter

Veel insprekers tijdens de hoorzitting over Pijnacker-centrum. Omwonenden zijn faliekant tegen de plannen voor een hoog gebouw op de Rabolocatie.

Het geduld van projectontwikkelaar ABB is op. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft op grond van de zogenaamde realisatieovereenkomst een harde verplichting om mee te werken aan de bouwplannen voor de Rabolocatie. Als er nog meer vertraging optreedt, dan is de maat wat ABB betreft vol. De projectontwikkelaar is dan zeker van plan om naar de bestuursrechter of de civiele rechter te stappen.

Die waarschuwing werd donderdagavond bij het begin van de oordeelvormende raadsvergadering geuit door advocaat De Boer, die namens ABB gebruik maakte van de mogelijkheid om in te spreken tijdens de hoorzitting over het centrum van Pijnacker. Volgens de advocaat is er in de afgelopen jaren al veel vertraging opgetreden rond de bebouwing op de plek van het al jaren leegstaande bankgebouw. ABB heeft zich daarbij altijd flexibel opgesteld maar daar komt een einde aan, aldus de advocaat. “Van u als gemeenteraad mag worden verwacht dat u zich aan uw verplichtingen houdt, want anders zullen we niet aarzelen om naar de rechter te stappen.”

‘Alleen nog maar varianten’

Ina Mantjes (Gemeentebelangen) wilde van de advocaat weten sinds wanneer ABB nu daadwerkelijk eigenaar is van het Rabogebouw. De Boer liet daarop weten dat de Rabo op dit moment nog steeds juridisch eigenaar is van het gebouw. Op de vraag van Jan Nederveen (Progressief PN) of ABB wel kan instemmen met het nu voorliggende bouwplan antwoordde de advocaat: “Er is nog geen bouwplan. Er liggen nog steeds alleen maar varianten op tafel.”

De gemeenteraad neemt pas in september een definitief besluit over de Rabolocatie. In verband met de wettelijke termijnen rond de wijziging van het bestemmingsplan kan dat niet eerder.

Veel bezwaren

Tijdens dezelfde hoorzitting waren er ook verschillende insprekers die juist bezwaar maken tegen de voorkeursvariant die door het college van B & W is voorgelegd. Bewoners van Ackershof 2 en van andere omliggende woningen hebben veel bezwaar tegen de hoge bebouwing op die plek. “De bewoners worden ineens geconfronteerd met een gebouw van 22 meter hoog voor hun neus. De gemeente verpandt zijn lot aan het ABB en kiest uitsluitend voor het geld, en niet voor de bewoners”, aldus inspreker Van Rijswijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *