Reimerswaal wordt geen eenvoudige opdracht voor José van Egmond

ACHTERGROND

CDA-wethouder José van Egmond is voorgedragen als burgemeester in Reimerswaal

De voordracht van wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp als burgemeester van de Zeeuwse gemeente Reimerswaal betekent een mooie stap in haar carrière in de politiek. Maar een eenvoudige opdracht wacht haar niet in het gemeentehuis op het Oude Plein in Kruiningen, het belangrijkste dorp van de gemeente. Het is al geruime tijd politiek onrustig in het door de SGP gedomineerde Reimerswaal. Dat leidde er zelfs toe dat niet alle fracties uit de gemeenteraad in de vertrouwenscommissie mee mochten praten over wie de beste kandidaat voor het burgemeesterschap zou zijn. Fractieleider Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal, met drie zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad, was door de coalitie van SGP, CDA en VVD geweerd, omdat hij eerder gelekt zou hebben uit een dergelijke commissie.

Leefbaar Reimerswaal accepteerde dit besluit van de coalitiepartijen niet en deed een beroep op minister Plasterk (Binnenlandse zaken). Maar die oordeelde vorige maand dat het de gemeenteraad vrij staat om de vertrouwenscommissie samen te stellen zoals het de raad goeddunkt, en dat nergens vast ligt dat alle fracties in zo’n commissie zitting moeten hebben.

Uit protest tegen deze gang van zaken boycotte Leefbaar Reimerswaal maandagavond ook de besloten vergadering van de gemeenteraad, waarin besloten werd om José van Egmond bij Plasterk voor te dragen voor het burgemeesterschap. De driemansfractie van Leefbaar stemde dus niet mee over de vraag welke van de twee overgebleven kandidaten het meest geschikt zou zijn.

De ambtsketen van Reimerswaal: vanaf eind september om de nek van burgemeester Van Egmond.

Verhoudingen verstoord

Er is al geruime tijd gedoe binnen de raad van de Zeeuwse gemeente. De verhoudingen zijn al langere tijd verstoord en ook in dat proces lijkt Leefbaar Reimerswaal een belangrijke rol te spelen. Na het vertrek van burgemeester Jan Huisman per 1 mei vorig jaar kon de raad het ook al niet eens worden over de samenstelling van de vertrouwenscommissie. Uiteindelijk werd door Plasterk een waarnemend burgemeester benoemd, die bestuurlijk orde op zaken moest stellen.

Die waarnemer werd Piet Zoon (66), die eerder burgemeester was in Hattem en Raalte. Hij kreeg vooral als opdracht om een zogenaamde verbeteragenda uit te voeren, die was opgesteld door de voormalige commissaris van de Koningin in Overijssel, G. Jansen. Die had in zijn rapportage adviezen gegeven om de verstoorde onderlinge verhoudingen binnen de gemeenteraad te herstellen.

Leefbaar Reimerswaal had geen goed woord over voor die verbeteragenda en voor de pogingen van waarnemend burgemeester Zoon om de verhoudingen te verbeteren. Fractieleider Weststrate noemde de verbeteragenda in de gemeenteraad ‘een lachertje van de eerste orde en een partij flauwekul waar je niet goed van wordt’. Hij vond ook dat de waarnemend burgemeester ‘compleet gefaald’ had bij zijn pogingen om de gemeenteraad beter te laten functioneren.

Een megakerk met 2000 zitplaatsen in Yerseke. Omwonenden dreigen naar de Raad van State te stappen.

Heikele kwesties

Van Egmond zal dus alle zeilen moeten bijzetten om als verbinder op te treden in de raad die ze straks als burgemeester zal voorzitten. Daar komt nog bij dat er verschillende heikele kwesties spelen die de verhoudingen in de dorpen geen goed doen. Zo is er in de afgelopen maanden veel discussie geweest over het voorstel van B & W om arbeidsmigranten toeristenbelasting te laten betalen: een plan dat na veel gedoe voorlopig een jaar is uitgesteld. En ook de bouw van een megakerk met 2000 zitplaatsen in Yerseke houdt de gemoederen bezig. De nieuwe kerk voor de Gereformeerde Gemeente wordt door omwonenden een prestigeproject genoemd. Het gebouw wordt in een klap een van de grootste kerkgebouwen in heel Nederland. 

Veel inwoners vinden de kerk veel te groot voor een dorp als Yerseke, en dat op een plek waar nu nog koeien grazen. Ook over de afwikkeling van het verkeer dat de kerk zal aantrekken maken ze zich zorgen. De bewoners hebben aangekondigd om naar de Raad van State te stappen om het plan tegen te houden, Dat zou betekenen dat de bouw zeker anderhalf jaar wordt vertraagd.

Uitdaging

Het ziet er dus naar uit dat de vriendelijke, goedlachse wethouder José van Egmond in haar nieuwe functie een enorme uitdaging te wachten staat, temeer daar ze de eerste vrouwelijke burgemeester wordt in dit deel van de ‘bible belt’. Het lijkt erop dat ze in een wespennest terecht komt, maar daarmee is niet gezegd dat ze niet in staat zal zijn om de klus te klaren. Want met Van Egmond haalt Reimerswaal een krachtige en ervaren bestuurder in huis, die met haar charme en vooral haar verbindende kracht misschien wel eens heel mooie dingen zou kunnen gaan doen in de Zeeuwse gemeente.

Paul Houkes

Het gemeentehuis van Reimerswaal staat in Kruiningen, het centrumdorp van de gemeente.

Reimerswaal ontstond in 1970 door samenvoeging van de toenmalige gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke. De gemeente in Zuid-Beveland telt ruim 22.000 inwoners