Restauratie altaar was monnikenwerk

De restauratie van het hoofdaltaar van de Bartholomeuskerk was monnikenwerk..

De restauratie van het hoofdaltaar van de Sint-Bartholomeüskerk in Nootdorp was ‘monnikenwerk met engelengeduld’. Restaurateur Noud Janssen heeft meer dan een jaar gewerkt om sterk vervuilde verflagen te verwijderen en kleine en grote beschadigingen te repareren.

Dat het hoofdaltaar er niet zo best aan toe was, was al langere tijd bekend. De beeldengroepen en het altaar zelf waren sterk vervuild door roet, stof en kaarsvet, en ook hadden zouten in de beelden de bovenkant laten barsten en vergruizen. Vooral de beeldengroep op de onderbouw van het altaar, die een scene uitbeeldt rond Melchisedek, de koning van Salem, had veel beschadigingen.

De verflagen die later over de oorspronkelijke lagen zijn aangebracht zijn er tijdens de restauratie minutieus afgeschraapt. Op sommige plekken werkte Janssen wel een uur aan een stukje van tien vierkante centimeter. Ook trof hij vroegere reparaties en overschilderingen aan die niet erg deskundig waren verricht. Zo vond hij plekken die met latexverf waren bijgewerkt.

Oorspronkelijke kleuren

Nu de restauratie is afgerond ziet het hoofdaltaar er weer schitterend uit. De oorspronkelijke kleuren zijn zoveel mogelijk teruggebracht, en daarmee is het altaar heel wat kleurrijker geworden dan de laagste jaren het geval was.

Intussen is nog een andere restauratie gaande. Het schilderij ‘De Kruisafname’ van Jan Dunselman, dat aan de linker muur van de Mariakapel hing, was in zorgelijk slechte staat. Dankzij bijdragen van Fonds 1818, de Gravin van Bijlandtstichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de Vriendenkring van de Batholomeüs was het mogelijk om ook dit onderdeel van de kerk een herstelbeurt te geven.

Het schilderij wordt momenteel gerestaureerd in het atelier van Saskia van der Poel in Amsterdam. Als dat karwei klaar is wordt het schilderij weer in de kapel teruggeplaatst.

Het hoofdaltaar voor de restauratie…
… en na de restauratie.

Restaurateur Noud Janssen maakte deze presentatie, die een beeld geeft van het vele werk dat aan het hoofdaltaar is verricht.

Lees ook: Restauratie hoofdaltaar gereed

,
Een reactie op “Restauratie altaar was monnikenwerk”
  1. Dat hij, die restaurateur, Noud Janssen, veel kon en kan…en dan ook allemaal van een zeer hoog kwalitatief niveau, dat wisten we al heel lang ….maar dit ie ook dit kan…..wat een schoonheid heeft hij daar blootgelegd en gerestaureerd !! We zijn benieuwd wat er de komende tijd nog meer tevoorschijn komt van zijn “verborgen talenten” of gaat hij nu eindelijk op zijn verdiende lauweren rusten…tenslotte is ook dat een typische eigenschap van een “levensrestaurateur”…
    Hulde Noud….. van een andere “generalist” !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *