‘Risico op aardbevingen door aardwarmte?’

Partij voor de Dieren is bezorgd over aardbevingen door de aardwarmteprojecten in de gemeente.

De Partij voor de Dieren in Pijnacker-Nootdorp maakt zich zorgen over het risico dat er door de aardwarmteprojecten in de gemeente aardbevingen kunnen ontstaan. De fractie wil van het college van B & W weten of het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de aardwarmteprojecten heeft beoordeeld en of deze regelmatig worden gemonitord.

De fractie had al eerder haar twijfels uitgesproken over het gebruik van aardwarmte door de bedrijven Duijvestijn en Ammerlaan, omdat over de veiligheid van de techniek nog te weinig bekend is. In schriftelijke vragen aan het college van B & W refereert de partij nu aan berichten over twee aardwarmteprojecten die door het Staatstoezicht voor de Mijnen zijn stopgezet, vanwege de mogelijke gevaren van een aardbeving.

Aardbevingsgevoelig

Het eerste project gaat over een warmteboring in Groningen, die vorig jaar op last van het SodM is stopgezet omdat het risico in het door de gaswinning toch al aardbevingsgevoelige gebied in Groningen te groot zou zijn. 

Het tweede project betreft een aardwarmteput in Grubbenvorst, in Limburg. Daar vindt het SodM het risico van boringen in de buurt van de zogenaamde Tegelen-breukzone te groot. Dat gebied is van nature gevoelig voor aardbevingen. 

Een reactie op “‘Risico op aardbevingen door aardwarmte?’”
  1. Er moeten kaarten openbaar gemaakt worden onder welke woningen het warmwater zich bevind. Er moet ook bewijs komen dat er zich onder het dorp geen breuklijnen bevinden. Breuklijnen in combinatie met warmtewinning geeft aardbevingen. Bij de nieuw te bouwen houtstookoven zitten breuklijnen want daar wilde ze eerst ook warmteboringen doen maar dat mocht niet doorgaan. Als er daar breuklijnen zitten zou het goed kunnen dat er ook bij Ammerlaan locatie breuklijnen bevinden. Dus mogelijk kans op bevingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *