Rondom Wonen begint met verduurzaming

Dakisolatie, gevelisolatie, isolatie van de vloer van de eerste verdieping, overal HR++ beglazing, een betere ventilatie: in enkele maanden tijd worden de flatwoningen van Rondom Wonen aan de De Visserlaan in Pijnacker veel duurzamer gemaakt. Het resultaat: meer wooncomfort en lagere energielasten.

De woningcorporatie heeft vorige week de opdracht voor de verduurzaming gegeven aan Willems Vastgoedonderhoud. Dit bedrijf begint halverwege april met de werkzaamheden in het flatgebouw. Nog voor de zomer moet de volledige operatie zijn afgerond.

De voorbereidingen voor de grote onderhoudsbeurt hebben vrij veel tijd in beslag genomen, zegt Angelique van de Marel van Rondom Wonen. Daardoor was er wel de gelegenheid om de werkzaamheden grondig voor te bereiden. “De bewoners zijn daar nauw bij betrokken in een klankgroep, die volop heeft meegedacht, ook over de keuze van de aannemer. Het was in de afgelopen maanden lastig om bij elkaar te komen, maar we zijn het uiteindelijk samen eens geworden over wat er aan de woningen zal worden gedaan.”

Veel te zeggen

Huurdersvereniging Argos was ook bij de voorbereidingen betrokken, maar vooral de bewoners zelf hebben veel te zeggen gehad, aldus de vereniging. Vorig jaar bezochten de leden van de klankbordgroep onder andere een modelwoning in Rijswijk, om daar zelf te zien welke installaties in hun woningen worden toegepast.

Naast de isolatiemaatregelen gebeurt er nog meer in de flatwoningen, vertelt projectleider Erik van Leeuwen. “We vervangen het volledige leidingsysteem van de cv. Het aardwarmtenetwerk dat al werd gebruikt voor de verwarming van de woningen was tot nu toe rechtstreeks op het oude cv-netwerk aangesloten, maar daar bleken hier en daar toch wat problemen mee te zijn. Ook gaan de boilers eruit. Warm water wordt straks geleverd via een warmtewisselaar die op de aardwarmte is aangesloten.”

Snuffelaar

De flatwoningen krijgen een aanzienlijk beter ventilatiesysteem. Nu staan er grote units op het dak van de flats die de hele dag als het ware de flatwoningen staan leeg te zuigen. De bewoners krijgen straks een individuele afzuiging die ze zelf met een schakelknop kunnen regelen, en ook is in het systeem een snuffelaar opgenomen die zelf de hoeveelheid vocht en CO2 in huis meet, om aan de hand daarvan de ventilatie automatisch aan te passen.

De contracten voor de verduurzaming werden vanwege corona op afstand, via een videoverbinding, ondertekend.

Er was de woningcorporatie veel aan gelegen om het project op een gedegen manier uit te voeren. Het flatgebouw aan de De Visserlaan is het eerste dat door Rondom Wonen wordt verduurzaamd. Het SlimOnderhoud-project, zoals het inmiddels wordt genoemd, is ook bedoeld als pilot: als het bij deze flat allemaal goed verloopt, dan zullen ook de andere appartementengebouwen in Pijnacker-Noord op dezelfde manier worden verduurzaamd.

Rondom Wonen is nog wel in gesprek met de vereniging van eigenaren van de bewoners die in een koopappartement zitten over de vraag of zij ook mee willen doen met de verduurzaming van hun woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *