RW verkoopt wéér sociale huurwoningen

Rondom Wonen gaat opnieuw sociale huurwoningen verkopen.

Woningcorporatie Rondom Wonen gooit opnieuw de kont tegen de krib. Tegen de nadrukkelijke wens van de gemeente Pijnacker-Nootdorp wil de corporatie weer sociale huurwoningen verkopen. Omdat die tegen de marktprijs van de hand worden gedaan, zijn ze daardoor verloren voor de goedkope huursector, terwijl daar nou juist schreeuwende behoefte bestaat aan dergelijke huizen.

Ook vorig jaar waren de corporatie en de gemeente met elkaar in conflict over de verkoop van sociale huurwoningen. Toen ging het om 25 goedkope huurhuizen die RW op de markt wilde gooien. Dat gebeurde eerder ook al, omdat de corporatie toen geld nodig had om de verliezen op de derivatenleningen te kunnen betalen. Vorig jaar heette het dat de verkoop van 25 huizen nodig was om andere leningen te kunnen aflossen. En nu komt de corporatie met het argument dat er vijftien van die huurwoningen van de hand moeten worden gedaan ‘door de wens om de woningportefeuille te blijven verversen en de wensportefeuille te kunnen realiseren’.

Dweilen met kraan open

Dat er opnieuw sociale huurwoningen aan het bestand worden onttrokken staat in de informatienota aan de gemeenteraad over de prestatieafspraken die met Rondom Wonen zijn gemaakt. Wethouder Frank van Kuppeveld spreekt in het stuk over een ‘onoverkomelijk verschil van inzicht’, gemeentelijk jargon voor het feit dat hij zwaar de pest in heeft over de verkoop. Het college noemt de verkoop ‘ongewenst omdat dit leidt tot dweilen met de kraan open’.

De gemeente heeft met de corporatie wel afspraken kunnen maken over de ontwikkeling van sociale huurwoningen op verschillende locaties. Ook is afgesproken dat de huren voor de sociale doelgroepen alleen worden verhoogd met het inflatiepercentage. Verder wordt een van de woongebouwen in Pijnacker-Noord verduurzaamd, als voorbeeldcomplex voor de toekomstige aanpak van het overige woningbezit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *