‘Schrap tarief voor ophalen grof vuil’

Illegale afvaldumping kan deels worden voorkomen door het tarief voor het ophalen van middelgroot grof vuil af te schaffen, denkt de bewonersvereniging van Koningshof.

De gemeente kan er zelf wat aan doen om het bijplaatsen van middelgroot grof vuil bij de afvalcontainers van Avalex terug te dringen, vindt de bewonersvereniging van Koningshof. De bewoners pleiten in hun zienswijze over de locaties voor ondergrondse containers voor het afschaffen van het voorrijtarief, dat Avalex rekent voor het ophalen van grof vuil. Die kosten zou de gemeente voor zijn rekening moeten nemen, vindt de vereniging.

Ook in Koningshof komt het geregeld voor dat afval illegaal wordt gedumpt. Vaak gebeurt dit bij de afvalcontainers op het parkeerterrein bij Het Baken. Volgens de bewonersvereniging is er sprake van een toenemende normvervaging door de bewoners. De afgelopen maanden werd dit, vermoedelijk door de corona-lockdown, zelfs nog erger. De vereniging is bang dat dit bijplaatsen straks ook zal gebeuren bij der andere locaties voor restafvalcontainers. “Middelgroot grofvuil dat je nu nog met enige moeite in je grijze kliko kwijt kunt, krijg je met geen mogelijkheid door de rolopening van de ondergrondse afvalcontainer”, schrijft de bewonersvereniging.

Niet gemakkelijk

“Je kunt dan gaan roepen dat hier sprake is van wangedrag van bewoners. Dat is zonder meer waar, maar het helpt helaas niets”, merkt secretaris Erik de Goede op in de zienswijze. Hij constateert dat het de inwoners ook niet gemakkelijk wordt gemaakt om middelgroot grof vuil kwijt te raken. Je moet een afspraak maken met Avalex, ‘maar dat doe je niet voor een kapotte stoel of een bloembak’. Of je moet ermee naar een milieustraat in Nootdorp of Delft.

“De gemeente kan hierin stappen zetten”, vindt de bewonersvereniging. “Gemeenten als Amsterdam en Delft laten zien dat het kan. Om te beginnen kan op korte termijn een einde worden gemaakt aan de niet uit te leggen situatie dat je in vijf van de zeven Avalex-gemeenten niets hoeft te betalen wanneer je middelgroot grofvuil wilt laten ophalen en in Pijnacker-Nootdorp wel. Helemaal vreemd is het dat van de twee ‘betaalgemeenten’ de onze met afstand het hoogste voorrijtarief heeft: € 30.”

Huis-aan-huis

Zou het afschaffen van het voorrijtarief nog steeds onvoldoende resultaat geven, dan zou een volgende stap kunnen zijn om Avalex op afgesproken dagen een ophaalronde te laten rijden, waarbij huis-aan-huis het middelgroot grofvuil wordt opgehaald.

Een reactie op “‘Schrap tarief voor ophalen grof vuil’”
  1. Om te beginnen zou er beter om de
    3 weken de paarse of grijze kliko worden geleegd.
    Ipv om de 2 en om de 4 weken
    Totaal zou het betekenen dat er 4 x per jaar minder een ronde zou moeten worden gereden.
    Met de opbrengst daarvan zou je het grof vuil ophalen kunnen financieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *