SchuldHulpMaatje biedt steun

Een gemiste betaling. Een ongeopende brief. Onverwachte kosten. Schuld begint vaak niet met grote leningen, maar juist klein. Dingen stapelen zich op.

In onze gemeente kampen zo’n tweeduizend huishoudens langdurig met problematische schulden. Dat is een enorm aantal. Stichting SchuldHulpMaatje biedt steun aan deze groep.

Klaas Smit, coordinator van SchuldHulpMaatje in Pijnacker-Nootdorp, komt vaak bepaalde situaties tegen. “De problematiek variëert per persoon, maar sommige elementen komen vaak terug. Door aanmaningen verdubbelen al snel de kosten. Kleine dingen worden groot en het overzicht wordt moeilijk. Somberheid en depressie liggen op de loer.”

Lokale stichting

SchuldHulpMaatje is een stichting in onze gemeente die is aangesloten bij de landelijke stichting met dezelfde naam. De organisatie is gestart vanuit de kerken. Dat speelt geen rol bij het aannemen en begeleiden van clienten. Ruim honderd plaatselijke organisaties zijn aangesloten bij SchuldHulpMaatje.

Klaas: “Onze maatjes zijn goed opgeleide vrijwilligers. Elke cliënt wordt door een coördinator gematcht aan een maatje die bij hem of haar past. Een maatje dat jou begrijpt en altijd aan jouw kant staat kan veel meer voor je doen.”

“Dat is belangrijk, want we willen niet alleen helpen orde op zaken stellen. Vaak trekt iemand met schulden zich ook helemaal terug, omdat alles zo dreigend en onduidelijk is. Diegene komt na verloop van tijd de deur steeds minder uit en mist eigenlijk alle contact, alle kansen die het leven te bieden heeft.”

Hoe eerder je er bij bent, hoe minder dingen
de kans krijgen om zich op te stapelen

Een andere veel voorkomende situatie is dat mensen moeite hebben met het schuldsaneringstraject, zegt Klaas. “Dat traject heeft strikte beperkingen, je zit jarenlang op een bestaansminimum. Dat is moeilijk, zeker als je tot voor kort een groter inkomen en een heel andere levensstijl had.”

Contact

“We willen eigenlijk mensen aansporen om zo snel mogelijk contact te zoeken. Voorkomen is beter dan genezen. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder dingen de kans krijgen om zich op te stapelen.”

Heb je te maken met schuld, of ken je iemand die te maken heeft met schuld? Of heb je interesse om maatje of coördinator te worden? Kijk op de website:  https://schuldhulpmaatje.nl/. Bellen of appen naar 06-39568705 is ook mogelijk.

De schuldhulpmaatjes zijn goed opgeleide vrijwilligers, die op maat worden gematcht aan de cliënt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *