Scouting Nootdorp groeit uit zijn jasje

Het clubhuis van Scouting Nootdorp is op sommige momenten niet groot genoeg om alle scouts een plek te bieden.

Scouting Nootdorp is groter dan ooit. De vereniging telt inmiddels 290 leden en dat brengt stiekem uitdagingen met zich mee. Leiding en het bestuur buigen zich komende tijd over de vraag, hoe ze zoveel mensen een plek kunnen bieden. Iedereen is welkom bij de scouting, maar de wachtlijst begint wel een beetje lang te worden. De verkenners hebben bijvoorbeeld elf potentiƫle leden op de wachtlijst, maar zitten eigenlijk al overvol.

Het grootste knelpunt is de vrijdagavond. Luc Lausberg, teamleider van de verkenners: “Wij hebben nu 43 leden, de explorers hebben er 40 en de gidsen 30. Deze hebben allemaal tegelijk opkomst. Tel de leiding daarbij op en er lopen gewoon honderdvijftig mensen rond op vrijdag. Dat past eigenlijk niet op het terrein of in het clubhuis. We moeten doorlopend kijken naar faciliteiten, de fietsenstalling is te klein, de wc’s zijn te klein, hoe gaan we het regelen?”

Nieuwe speltak

Binnen de vereniging gaan stemmen op om een nieuwe speltak te starten, die dan op zaterdagavond gaat draaien. Luc: “Als we de hele wachtlijst oproepen, hebben we 54 verkenners in totaal. Dat is veel te groot, maar als we die groep opsplitsen heb je twee groepen van 29. Dat is een prima aantal. Alleen komen we dan op het volgende puntje: we hebben eigenlijk minimaal vier vrijwilligers van achttien jaar of ouder nodig om aan die nieuwe speltak leiding te geven. Die komen niet uit de lucht vallen.”

Positief vooruitzicht

De leiding kijkt zoveel mogelijk naar andere locaties, zoals het scoutingkampeerterrein Bieslandse Bos. Soms lukt het om daar gebruik van te maken. Luc: “Bieslandse Bos is niet direct deel van onze vereniging. Af en toe kunnen we daar terecht, maar huurders krijgen voorrang. Dan moeten we iets anders verzinnen. We proberen zo vaak mogelijk lekker naar buiten te gaan. Maar bij slecht weer is het toch een beetje onvermijdelijk om binnen of direct rond het gebouw te blijven.”

De groei heeft overigens ook veel goede kanten. “We kunnen steeds grotere en leukere programma’s neerzetten”, zegt Luc. “Het creeĆ«rt prachtige uitdagingen. Van indrukwekkende pionierbouwwerken tot massale groepsactiviteiten. Soms ben je een heel weekend bezig om echt iets moois neer te zetten.”

Zo is er op 16 oktober weer de Jota/Joti, de Jamboree On The Air/Internet. In 2019 heeft Luc tijdens de Jota samen met een klein team een radiotoren van meer dan dertig meter hoog gebouwd. “Vanaf de top van de toren kon je zien tot aan de Dobbeplas. Dat was best heftig.” Dit jaar heeft de Jota weer een assortiment aan gave activiteiten, waaronder radio-contact met (hopelijk) de andere kant van de wereld, een LAN-party en een soldeerhoek.

Aanmelden

Hou jij van uitdaging en natuur? Ben jij ouder dan zestien en lijkt het je leuk om leiding te geven? Aanmelden kan via de website. Je moet minimaal veertien zijn om als hulpleiding te komen kijken, zestien om echt leiding te geven aan de onderbouw en achttien om leiding te geven aan de bovenbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *