Sinterklaas komt dit jaar uit het Westland

Ook dit jaar komt de Sint aan bij de halte Pijnacker-zuid van de Randstadrail.

Goed nieuws met het mooie weer van vandaag en het Nationaal Hitteplan in werking: Sinterklaas komt op zaterdag 23 november tóch aan in Pijnacker! En een bijzonder detail: hij komt dit jaar uit het Westland.

In het voorjaar leek het erop dat de intocht van de Sint een probleem zou worden, omdat de stichting Sint in Pijnacker en de grote trekker daarbinnen, Walter Vermeer, het bijltje erbij neer gooiden. De fut was er uit, vooral door het feit dat het steeds moeilijker werd om genoeg vrijwilligers op de been te krijgen. De stichting S.I.P. is in maart ontbonden.

Het besluit bracht een schok teweeg in Pijnacker, niet alleen bij de winkeliersverenigingen van het centrum en in Keijzershof, maar ook bij mensen die in de afgelopen jaren hun tijd en energie hadden gegeven om de intocht vorm te geven. Er klonk ook kritiek op Vermeer, die zonder overleg met zijn achterban de stekker uit de intocht zou hebben getrokken.

Shockeffect

Het shockeffect waar Vermeer ook wel op hoopte is inderdaad ontstaan. Vooral bij de winkeliers van het centrum kwam het besef dat er iets moest gebeuren, want géén intocht in Pijnacker: dat zou onbestaanbaar zijn. Ook het centrummanagement wilde dat niet laten gebeuren. Jamal Schouten, naaste medewerker van centrummanager Titus Appel, is aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat er tóch een Sinterklaasintocht zou komen op 23 november.

Schouten heeft in eerste instantie onderzocht of er in Pijnacker een andere organisatie te vinden is die de intocht zou kunnen organiseren. “Maar dat lukte niet. We liepen al snel tegen het probleem aan dat er geen grote partij is die dat voor elkaar krijgt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een partij buiten Pijnacker en die hebben we gevonden: het organisatiebureau dat ook in het Westland al minimaal vijf jaar de intocht heeft georganiseerd. Die vonden het leuk om het te doen.”

De afspraken met dat bureau, Gaaf Entertainment uit Naaldwijk, beginnen vorm te krijgen en na de zomer wordt het programma bekend gemaakt. Schouten: “We hebben ook met Walter Vermeer gesproken, want het is voor de externe partij wel belangrijk om ondersteuning te krijgen van mensen die het dorp goed kennen.”

Randstadrail

In principe wordt niet veel afgeweken van de intocht zoals die in de afgelopen jaren is gehouden. Dat betekent dat de Sint ook dit jaar per Randstadrail aankomt bij halte Pijnacker-Zuid en dan eerst het winkelcentrum van Keijzershof bezoekt. Daarna volgt de optocht naar het centrum van het dorp, waar de Goedheiligman met zijn Pieten officieel wordt ontvangen.

Walter Vermeer is blij dat de intocht doorgaat en hij heeft veel vertrouwen in de nieuwe organisatoren. “Het is een opluchting, want ik ben er zeker van dat het evenement in goede handen is”, zegt hij. “Het is een energieke partij met jonge mensen en een uitstekend netwerk.”

Er kwamen wel vrijwilligers bij, maar aan
de andere kant gingen er steeds méér af

Het was al een paar jaar steeds lastiger om voldoende vrijwilligers te vinden, vertelt hij. “We hadden als stichting al een jaar of vijf steeds weer oproepen gedaan voor extra hulp, met advertenties, via de krant, op Facebook, ons eigen netwerk. En er kwamen ook wel wat vrijwilligers bij, maar aan de andere kant gingen er méér af, dus dan wordt het aantal toch steeds minder.”

Minder fris

Walter Vermeer: Na 25 jaar gewoon wat minder fris.

Volgens Vermeer was daarom echt nodig dat er een nieuwe, enthousiaste organisatie zou komen. “Ik heb het 25 jaar gedaan en mijn vader ook 25 jaar: op een gegeven moment ben je gewoon wat minder fris, je zit in een bepaald stramien. We constateerden dat het beter was om het niet meer op onze manier te doen. Het was een dramatische stap om de stichting op te heffen, maar we hebben dat ook gedaan met het idee dat er dan mensen wakker geschud zouden worden.”

Ook voor de door de Westlanders georganiseerde intocht zijn natuurlijk vrijwilligers nodig. Die zijn er gelukkig ook nog en na de verontrustende berichten in het voorjaar hebben zich alweer wat nieuwe mensen gemeld. Na de zomer komt er een contactpunt waar mensen zich kunnen melden die ook mee willen werken aan de intocht.

Of Vermeer het gaat missen? “Ik verheug me er erg op om dit jaar samen met mijn kinderen naar de intocht te gaan kijken!”, zegt hij.

Sinterklaas komt aan in het Westland. Het organiserende bureau heeft al meerdere jaren ervaring met de intocht van de Sint. (foto: Gaaf Entertainment)
Een opmerking bij " Sinterklaas komt dit jaar uit het Westland"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *