Slechte afvalscheiding kost gemeente geld

Veel grondstoffen worden samen met het restafval verbrand, omdat inwoners niet voldoende hun afval scheiden.

Het uitgangspunt dat de inzameling van afval in Pijnacker-Nootdorp kostendekkend zou moeten zijn wordt niet gehaald. De gemeente moet er geld bij leggen. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat de inwoners te weinig afval scheiden, waardoor er minder kilo’s aan grondstof wordt ingezameld.

Het probleem van de slechte afvalscheiding was door wethouder Hanneke van de Gevel, die dit onderwerp in haar portefeuille heeft, in de afgelopen maanden al verschillende keren gesignaleerd. In het restafval zitten veel papier, gft en andere grondstoffen, die prima hadden kunnen worden verkocht, maar die nu de verbrandingsoven in gaan.

Lagere opbrengsten

Uit de jaarstukken over 2018 en de kadernota 2019 blijkt nu concreet welke bedragen de gemeente er bij inschiet. In de begroting voor 2018 was gerekend op bijna 400.000 euro aan inkomsten door de afvalscheiding. Maar die opbrengsten waren uiteindelijk veel lager, namelijk 150.000 euro. Verder was de gemeente meer geld kwijt aan de verbrandingsbelasting.

Ook dit jaar speelt het probleem. In 2019 komt de gemeente opnieuw geld tekort op de afvalinzameling. Daarom moet 100.000 euro uit de algemene reserve worden gehaald om het tekort bij te passen.

Een opmerking bij " Slechte afvalscheiding kost gemeente geld"
  1. Dit is het resultaat van de strategie van AVALEX.
    Voorscheiden maakt mensen dat ze afval produceren?
    Mooi niet.
    Wanneer de “natte fractie” in de groene bak gedeponeerd wordt is de rest (ook het papier!) prima na te scheiden.
    Zie Noord Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *