Sluiting politiebureau massaal afgekeurd

  • Politiek en inwoners reageren negatief op plan voor sluiting bureau
  • Politiechef spreekt van ‘goede, toekomstbestendige huisvesting’

Het bureau in Pijnacker zou volgens het Huisvestingsplan in de komende jaren dicht moeten. De agenten verhuizen dan naar een nieuw bureau in Zoetermeer.

De plaatselijke politiek in Pijnacker-Nootdorp wijst de plannen van de Nationale Politie om het bureau in Pijnacker te sluiten, massaal van de hand. Ondanks de vakantieperiode en het reces reageren zaterdagochtend vrijwel alle fracties in de gemeenteraad afwijzend op het voornemen om de politie over enkele jaren vanuit Zoetermeer te laten opereren.

Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen, CDA en VVD reageerden via hun Twitter-accounts al snel negatief. Manuela Bijl (EA) was kort na acht uur een van de eersten. “Wakker worden in de ‘herfst’vakantie met dit nieuws. Ik draai me nog even om in de hoop dat ik een nare doom heb”, twitterde ze.

Schriftelijke vragen 

Fractievoorzitter Ilona Jense van de VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college van B & W gesteld over de kwestie. De VVD heeft aan het college gevraagd of en op welke wijze het bureau voor Pijnacker-Nootdorp behouden kan blijven en op welke termijn de sluiting is voorzien. Bovendien informeert de VVD naar de gevolgen voor de aanrijtijden in het geval van calamiteiten. Jense laat in een persbericht weten ‘met verbijstering’ kennis te hebben genomen va de mogelijke sluiting van het politiebureau in Pijnacker.

Burgemeester Francisca Ravestein reageerde zaterdagmorgen in het AD al direct afwijzend op het plan. Volgens haar is de veiligheid van de inwoners van Pijnacker-Nootdorp in het geding als het bureau zou moeten sluiten. Ook burgemeester Aptroot van Zoetermeer ziet het gezamenlijke bureau niet zitten. Hij denkt wel dat de politie met ‘minder meters’ toe kan.

Via de sociale media hebben ook veel inwoners van Pijnacker-Nootdorp zeer negatief gereageerd op het nieuws.

Goed nagedacht

Politiechef Paul van Mussscher van de politie-eenheid Den Haag voorziet geen problemen als door het Huisvestingsplan 2017-2025 kleinere bureaus moeten sluiten. ‘Vanuit verschillende invalshoeken hebben we goed nagedacht over de voor- en nadelen’, zegt hij in een bericht op de website van de politie. ‘Volgens mij kunnen we met dit plan komen tot een goede, toekomstbestendige huisvesting die past bij de politie in deze tijd.”

Volgens de Nationale Politie zullen de burgers weinig van de sluiting van de bureaus merken. Het heeft geen invloed op de aanwezigheid van de politie in de wijken, aldus de verklaring. “De zogenoemde ‘fijnmazigheid’ in de wijken komt in geen enkel geval in het geding. Agenten wachten namelijk nooit op een politiebureau tot zij nodig zijn, maar rijden, fietsen of lopen voortdurend door de wijken.” 

Ook komen er enkele nieuwe kleinere politiebureaus of politieloketten terug, meldt de politie. Zo’n loket komt dan bijvoorbeeld in een gemeentehuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *