Snelwegen voor de fiets

Ook de Overgauwseweg moet worden aangepast voor de snelfietsroute.

Binnen een half uur op de fiets van het centrum van Pijnacker naar het centrum van Den Haag: dat mag straks geen probleem meer zijn als de regionale fietssnelwegen over een jaar of zes zijn gerealiseerd. En fietsen vanuit Oude Leede naar het centrum van Delft, over een nieuwe fietsbrug over de A13, kost dan nog maar tien minuten of zo. De twee Metropolitane Fietsroutes die over enkele jaren door Pijnacker-Nootdorp lopen, maken dat mogelijk.

Aan de plannen voor deze supersnelle fietsroutes wordt al geruime tijd gewerkt. Twee jaar geleden werden de gemeenten in de regio, waaronder Pijnacker-Nootdorp, het al eens over het belang van het snelle doorgaande hoofdfietsnetwerk. Fietsers krijgen hiermee een snelle en veilige verbinding tussen de woon- en werkgebieden en ook worden de recreatieve gebieden beter ontsloten.

In de periode tot aan 2026 komen er vijf van die Metropolitaine fietsroutes, waarvan er twee door Pijnacker-Nootdorp lopen. De eerste is de route vanuit Den Haag via Rijswijk, Voorburg en Nootdorp naar Pijnacker en de tweede loopt vanaf Delft via Oude Leede en Lansingerland naar Rotterdam-Alexander.

Bredere paden

De snelfietsroute vanuit Den Haag loopt vanuit Nootdorp naar Pijnacker via de Fellowshiplaan, Brasserskade, Dwarskade, Noordkade, Rijskade, Overgauwseweg, Zuidweg en Groene Kade. De bestaande wegen worden omgebouwd tot fietsstraat, waarvoor ze iets breder moeten worden gemaakt. Ook de bestaande fietspaden worden verbreed. In deze route komt in Nootdorp een nieuw fietspad tussen de Dokter Bakkerenlaan en de Molenweg.

De route vanuit Delft naar Rotterdam-Alexander loopt grofweg vanaf de Schie in Delft over en langs de Ackersdijkseweg. Ten noorden van de Ackersdijkseweg komt een nieuw fietspad dat aansluit op de fietsbrug over de A13. Na het nieuwe fietspad wordt verder gebruik gemaakt van het bestaande Ackerdijksepad. Dat moet wel worden verbreed. 

Vier miljoen

De kosten voor de snelle fietsroutes zijn aanzienlijk, maar een groot deel daarvan wordt betaald door de Metropoolregio Den Haag Rotterdam. Toch is Pijnacker-Nootdorp in de komende jaren dik vier miljoen euro kwijt voor de delen van de route die door de gemeente lopen en ook als bijdrage voor de fietsbrug over de A13.

De gemeenteraad moet komende maand een besluit nemen over de aanleg van de Metropolitane fietsroutes door Pijnacker-Nootdorp. De eerste werkzaamheden zijn gepland voor 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *