Sociale woningen nu duur verhuurd

De appartementen in de Zeven Linden zijn ideaal voor ouderen. Maar zodra ze leeg komen, worden ze duur in de vrije sector verhuurd.

De gemeenteraad spreekt komende week in de beeld- en oordeelvormende vergadering over de Woonvisie die B & W hebben opgesteld. Dan gaat het onder andere over de grote behoefte aan betaalbare woningen in Pijnacker-Nootdorp, vooral in de sociale huursector. Daar zijn er steeds minder van omdat ze worden verkocht of, zoals in Delfgauw, omdat ze als vrije sectorwoningen duur worden verhuurd.

Arjen van der Hauw, voorzitter van de bewonerscommissie van het wooncomplex Zeven Linden, maakt zich daar grote zorgen over. In zijn eigen appartementengebouw in Delfgauw ziet hij het gebeuren. Als een van de sociale huurwoningen leeg komt, dan wordt deze niet via Woonnet Haaglanden aangeboden, maar corporatie Vestia verhuurt de woning dan direct in de vrije sector.

Schaarse voorraad

Van der Hauw heeft zich namens de bewonerscommissie in een brief naar de gemeenteraad gewend, omdat hij vindt dat er iets aan moet worden gedaan om deze praktijken te stoppen, ook al weet hij wel dat de mogelijkheden die het gemeentebestuur heeft beperkt zijn. “Er is grote behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen. Op deze manier worden steeds meer woningen onttrokken aan de zeer schaarse voorraad. Dat kan toch zo niet doorgaan?”

Arjen van der Hauw.

De voorzitter van de bewonerscommissie ziet het in het appartementencomplex zeer geregeld gebeuren. Zodra een woning leegkomt, wordt het huis binnen een maand voor minimaal 900 euro aangeboden en daar komen dan de servicekosten nog bovenop. “En het is niet zo dat er dan eerst van alles aan het huis wordt verbeterd. Zelfs de eenvoudige keukenblokken die 22 jaar geleden bij de bouw werden geïnstalleerd, worden niet vervangen. De nieuwe huurders betalen dus het dubbele van de buren van het huis ernaast, die nog in de sociale huurwoning worden en vaak huursubsidie krijgen. In het huis is nog geen schroefje anders.”

Ideaal

Hoewel de woningen na 22 jaar wel eens een opknapbeurt zouden mogen krijgen, zijn de appartementen juist ideaal voor oudere mensen die een eengezinswoning achterlaten en zo voor doorstroming zorgen. Het complex is recht tegenover het winkelcentrum van Delfgauw erg gunstig gelegen, en in huis zijn allerlei voorzieningen zoals de huisarts, fysiotherapie en ook wijkcentrum de Kiezel. Ideaal dus voor de oudere doelgroep waar het complex destijds voor is neergezet. “Maar veel mensen met alleen aow en een klein pensioentje kunnen de vrije sectorhuur niet betalen. Dus die komen voor zo’n woning niet eens in aanmerking.”

Eigenaar en verhuurder Vestia is bezig om het wooncomplex te verkopen. Woningcorporatie Staedion zou naar verluidt belangstelling hebben. De verkoop zou al per 1 juli zijn beslag kunnen krijgen. Of Staedion in de toekomst ook leeggekomen appartementen in de vrije sector zal gooien is nog niet bekend, maar Van der Hauw weet een ding wel: “Woningen die eenmaal geliberaliseerd zijn, die zijn voorgoed verloren voor de sociale markt.”

Van der Hauw: “De appartementen zijn ideaal voor ouderen. Maar via de vrije sector zijn ze voor mensen met aow en een klein pensioen onbetaalbaar.”
Een opmerking bij " Sociale woningen nu duur verhuurd"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *