‘t Speeltoneel staat op straat

Het parochiebestuur heeft andere plannen met het Parochiehuis in Pijnacker. Er ligt een aanvraag voor een kinderdagverblijf en de podiumfunctie komt te vervallen.

De Pijnackerse toneelvereniging ‘t Speeltoneel heeft te horen gekregen dat de opslagruimte in het Parochiehuis in Pijnacker voor 1 september leeg moet worden opgeleverd. Ook kan de vereniging niet meer in het Parochiehuis terecht om uitvoeringen te geven. Het bestuur van de Christus Koningparochie heeft andere plannen met de ruimte. Ook het contract met de horeca-exploitant zou daarom al zijn opgezegd.

Inmiddels is duidelijk geworden dat een organisatie voor kinderopvang belangstelling heeft om in de ruimte een kinderdagverblijf te vestigen. Een aanvraag voor subsidie is bij de gemeente ingediend.

Het Parochiebestuur in Berkel en Rodenrijs geeft geen commentaar op de nieuwe plannen. Een woordvoerder weigert hiervoor aan de telefoon te komen, volgens een collega omdat men niet wil dat het nieuws openbaar wordt. “Het is niet de bedoeling dat het al naar buiten komt”, zegt een medewerker van het parochiebestuur. Op vragen per e-mail komt geen reactie.

Hard aangekomen

Voorzitter Frank Brugman van ‘t Speeltoneel zegt dat de opzegging bij de vereniging hard is aangekomen. “Het hing al wel in de lucht dat er iets ging gebeuren met het Parochiehuis, maar dit kwam voor ons toch redelijk onverwacht, zeker op zo korte termijn. We hebben wel bezwaar aangetekend bij het Parochiebestuur. Daar was men kennelijk in de veronderstelling dat we onderhuurder zijn van de uitbater, maar we hebben al sinds vele jaren een directe connectie met het parochiebestuur zelf. We spelen nota bene al sinds 1951 in het Parochiehuis, zij het met een onderbreking van tien jaar.”

Voor ‘t Speeltoneel, met vijf of zes verschillende groepen een van de grootste toneelverenigingen in het land, is de opzegging een hard gelach. Voor de opslag van de vele spullen en materialen van de vereniging is al een oplossing gevonden, maar een andere plek om de uitvoeringen te geven is er niet zomaar. Brugman: “Een alternatief is misschien de aula van het Stanislas, maar dat is niet ideaal. Of anders moeten we misschien met onze voorstellingen uitwijken naar theater CulturA in Nootdorp. Maar het liefst spelen we natuurlijk in Pijnacker.”

Vanwege de coronacrisis stond er nog geen datum vast voor volgende uitvoeringen van ‘t Speeltoneel. Groep 3 zou in april het stuk ‘Gewapend beton’ spelen, maar dat moest vanwege het virus worden uitgesteld. Dat zou nu in het najaar of anders in het vroege voorjaar worden opgevoerd.

Streep

Als het Parochiehuis straks in het geheel niet meer beschikbaar is als podium, dan is dat vermoedelijk ook een streep door de rekening van de gemeente. Op het gemeentekantoor wordt al sinds september vorig jaar nagedacht over een oplossing voor de grote behoefte die er in Pijnacker is aan oefenruimte, een podium en mogelijkheden voor exposities.

Bij de behandeling van de Cultuurnota zegde het college van B & W vorig jaar toe om de mogelijkheden van een cultuurhuis te onderzoeken, al dacht burgemeester Ravestein, die cultuur in haar portefeuille heeft, niet direct aan een specifiek gebouw en zeker niet aan een tweede theater naast CulturA. Maar het Parochiehuis werd tijdens de discussies in de gemeenteraad wel verschillende malen als mogelijkheid genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *