Starterslening bij koopprijs tot €276.250

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp die voor het eerst een eigen huis kopen, komen straks in aanmerking voor een extra lening van de gemeente die hen in staat stelt om een duurder huis te kopen dan ze op basis van hun huidige inkomen zouden kunnen doen. Het college van B & W wil de maximale koopprijs verhogen tot 276.250 euro.

Op dit moment is om voor de lening in aanmerking te komen de maximale koopprijs 240.000 euro, maar voor dat bedrag zijn in de gemeente maar heel weinig woningen beschikbaar. Zeker in Nootdorp en Delfgauw zijn er voor die prijs nauwelijks kansen voor starters.

Door de maximale koopprijs te verhogen komen aanzienlijk meer woningen in Pijnacker-Nootdorp onder bereik. B & W stellen de gemeenteraad daarom voor om de maximale koopprijs te stellen op 85% van de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Als de NGH-grens in de toekomst stijgt, dan geldt dat ook voor de grens voor de starterslening.

Motie

Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan die was ingediend door het CDA, Eerlijk Alternatief, Trots en CU-SGP, waarin het college werd verzocht om de starterslening te evalueren en met een nieuwe bovengrens te komen. Aanvankelijk werd in die motie zelfs gesproken over een maximale koopprijs van 310.000 euro, maar na een stevige discussie in de raad werd dat bedrag losgelaten. Ook nu vindt het college dat een te grote stap. Woningen boven de drie ton zijn geen starterswoningen meer te noemen, schrijven B & W in de evaluatie van de starterslening.

De starterslening is een bedrag van 40.000 euro, dat de kopers van een huis in de gemeente kunnen lenen bovenop de hypotheek die ze op basis van hun inkomen kunnen krijgen. De lening moet in dertig jaar worden terugbetaald, maar de eerste drie jaar hoeft er niet te worden afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *