Stichting stopt, geen kinderboerderij

Op de plek waar de kinderboerderij gepland was is nu een hondenuitloopveldje.

Het bestuur van de Stichting Kinderboerderij Pijnacker gooit teleurgesteld de handdoek in de ring. De plannen om in de wijk Keijzershof een kinderboerderij te stichten die niet alleen leuk zou zijn voor de kinderen maar ook een maatschappelijke functie zou krijgen, zijn van de baan. De locatie die de stichting graag wil is nog maar de helft van wat aanvankelijk was toegezegd en daarmee wordt het project onhaalbaar, zegt het bestuur.

De kinderboerderij met maatschappelijke inslag was de droom van de destijds 19-jarige Tamara Valkenburg, die in 2014 het plan ontwikkelde als afstudeerproject voor haar opleiding dierenverzorging. Het project nam zulke serieuze vormen aan dat ze, gesteund door haar vader Xander en andere mensen in haar omgeving, aan de slag ging om het daadwerkelijk ten uitvoer te brengen.

De helft ingenomen

Dat ging minder snel dan ze had gehoopt, maar uiteindelijk kwam er veel steun voor het project, ook van de zijde van de gemeente. Maar daar is weinig meer van over, constateert voorzitter Xander Valkenburg nu met veel teleurstelling. “We hadden een stuk grond toegewezen gekregen van 8000 vierkante meter in het gebied bij Het Nest in Keijzershof. Een leuk kaveltje, daar konden we mee uit de voeten. Maar in augustus of september hebben we ineens te horen gekregen dat daar 4000 vierkante meter van werd ingenomen vanwege de uitbreiding van de scholen.”

Van de toegezegde locatie is nog maar 3500 vierkante meter overgebleven. De plannen zoals die er lagen, in de combinatie recreatief, sociaal-maatschappelijk en educatief, kunnen daar niet meer worden gerealiseerd. “Het is op zo’n klein stukje grond commercieel niet meer haalbaar”, zegt Valkenburg. “Je zit dan helemaal ingeklemd door scholen, en ook de exploitatie blijkt een moeilijk punt. Het moet allemaal kleiner en goedkoper.”

Opheffen

Het bestuur van de stichting, dat aanvankelijk zo enthousiast aan de slag was, is door de tegenslagen ontmoedigd geraakt. “Het grootste deel van het bestuur is opgestapt, die zien het niet meer zitten. Ik ben als voorzitter nu nog als enige in functie. Maar dat duurt niet lang meer: we heffen de zaak op. Want de kosten blijven anders ook doorlopen.”

De initiatiefnemers zijn nog wel in gesprek met kinderopvang SkippyPepijn. Die voelen er wel voor om samen iets kleinschaligs op te zetten. “Dat kan misschien op het stuk grond dat nog overblijft. Daar kun je dan wat kippen op zetten en ander kleinvee, misschien in combinatie met een moestuin, zodat de kinderen daar iets van de natuur kunnen leren. Maar dat is niet wat wij voor ogen hadden. We zijn erg teleurgesteld en ook een heleboel mensen die achter ons stonden”, zegt Valkenburg met spijt in zijn stem.

Spijtig

Frank van Kuppeveld

Ook wethouder Frank van Kuppeveld, onder wiens portefeuille het project valt, vindt het jammer dat het plan niet door kan gaan. Het klopt dat er minder grond beschikbaar is dan aanvankelijk was toegezegd, zegt hij. “Inderdaad, er gaat een stuk van af door de uitbreiding van de scholen, dat is ook erg belangrijk natuurlijk. Maar we vinden het wel spijtig dat ze daardoor het besluit hebben genomen om niet door te gaan.” Volgens Van Kuppeveld heeft de gemeente er veel aan gedaan om het project te ondersteunen. “We hebben toegezegd dat wij alle nutsvoorzieningen zouden aanleggen, en ook zijn we bereid om vanuit maatschappelijk oogpunt een lage huurprijs te rekenen. Maar natuurlijk moet de stichting zelf bekijken of het haalbaar is om ermee verder te gaan of niet. Dat kunnen wij als gemeente niet doen.”

De wethouder heeft uit de contacten met het bestuur wel begrepen dat het ook lastig is om zo’n project financieel rond te krijgen. “De bussines case is moeilijk; het is toch sappelen waar je genoeg geld vandaan haalt.” Een andere locatie die geschikt zou zijn ziet Van Kuppeveld niet zo snel. “Of je zou ergens in het buitengebied terecht komen, maar dat willen ze zelf ook niet, daar komen te weinig mensen. Tja, grond blijft toch heel erg schaars.”

Wat de gemeente betreft is de deur nog niet helemaal dicht. “Het is aan het bestuur of en hoe ze verder willen, maar wij staan nog steeds open voor een gesprek. Niet alles is mogelijk, maar als ze een idee hebben dat haalbaar is en als we daarbij kunnen helpen, dan staan we daar zeker voor open.”

Van het oorspronkelijke terrein is nog maar de helft over. De bult rechts is voorbelasting voor de uitbreiding van de scholen. Dat stuk gaat van de toegezegde kavel af.
  1. Toch wel erg zonde van alle energie, om na vijf jaar lang aan het lijntje gehouden te zijn te horen dat je ineens de helft van de grond over hebt om een kinderboerderij op te starten.
    Is het geen mogelijkheid om het op de lokatie van het geannuleerde busmuseum te doen? Ligt dan lekker dichtbij de N470 en fietspaden.
    Succes en sterkte Tamara en Xavier Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *