SWOP: Vrijwilligers verdringen geen betaalde krachten

Ook het Open Tafel maaltijdproject van de SWOP kan extra gastvrouwen en -heren gebruiken.

De Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) wil graag veel extra vrijwilligers inzetten voor het huidige aanbod van diensten en activiteiten, en de organisatie wil waar nodig zelfs het aanbod uitbreiden. Er worden mensen gevraagd voor tal van functies, zoals gastvrouwen en -heren, chauffeurs, assistent-beheerders voor de wijkcentra en zelfs telefonisten/receptionisten.

Je zou zeker bij die laatste functies kunnen denken dat vrijwilligers het werk van betaalde krachten overnemen, maar daar is geen sprake van, zegt sociaal werker Leonie van der Geest.

Het is niet zo dat er door bezuinigingen minder personeel in dienst zou zijn of dat de vrijwilligers betaalde krachten verdringen. Leonie: “De assistent-beheerders voor onze wijkcentra bijvoorbeeld doen allerlei werkzaamheden zoals het bijhouden van de voorraad, het klaarzetten van de ruimte voor activiteiten en dergelijke. Dat zijn dingen die prima door een vrijwilliger kunnen worden gedaan. De SWOP heeft ook een beheerder in dienst, en die voert de taken uit dei echt door een betaalde kracht gedaan moeten worden, zoals bestellingen plaatsen bij de Sligro.”

Gemeenschapsgeld

Bij de planning van taken en functies houdt de SWOP er rekening mee dat wordt gewerkt met gemeenschapsgeld. “Dan moet je steeds de afweging maken of het uit gemeenschapsgeld moet worden betaald als bijvoorbeeld iemand het oud papier wegbrengt”, zegt Leonie. “Of neem de functie van telefonist/receptionist. De SWOP heeft daar nooit betaalde krachten voor in dienst gehad. Maar we merken toch dat het aantal telefonische contacten toeneemt en dat er heel vaak mensen binnenlopen met een vraag over een bepaalde activiteit. Er is dus wel behoefte aan mensen die dat kunnen opvangen. En dat zijn vragen die prima door een vrijwilliger kunnen worden beantwoord.”

Kortom: ook de SWOP kan niet zonder vrijwilligers en de welzijnsorganisatie wil er zelfs een aantal extra. Er zijn heel leuke taken en functies bij, dus mensen die zinvol bezig willen zijn en iets voor een ander over willen hebben kunnen er prima terecht.

Het overzicht van de vacatures en de omschrijving van de taken is hier te vinden. 

 

 

Een opmerking bij " SWOP: Vrijwilligers verdringen geen betaalde krachten"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *