Tambour-maître laat schoenen achter

Het was een bijzonder moment, zaterdag aan het eind van de taptoe van Muziekvereniging Haaglanden op het Raadhuisplein in Pijnacker. Vlak voor de laatste afmars van Show- en Marchingband Haaglanden gaf tambour-maître Yuri Droog zijn Mace, de grote stok met bol aan het eind, even in bewaring bij zijn jeugdige collega van Jong Haaglanden en begon daarna zijn schoenveters los te knopen. En later marcheerden de beide bands het Raadhuisplein af, met Yuri op zijn sokken.

Het is een oude traditie, vertelt instructeur Bram van Velde van de muziekvereniging. “Als je je laatste taptoe loopt, dan laat je na afloop je schoenen op het veld achter.” Een soort saluut, zou je kunnen zeggen, maar ook het signaal: wie past deze schoenen en wil de taak, van leider voor de band, op zich nemen?

Twee kandidaten

Het vertrek van de tambour-maître was niet onverwacht. De Show- en Marchingband was al bezig om een opvolger te vinden. En met succes, zegt Bram. “We hebben twee kandidaten, en binnenkort gaan we bepalen wie van deze twee straks voor de band mag.”

Van Velde is erg blij met het verloop van de taptoe. “We hebben veel positieve reacties gehad.” Ook hebben zich zaterdag enkele kinderen gemeld die graag willen kennismaken en die wellicht straks in het juniorenorkest kunnen worden opgenomen.

De muziekvereniging gaat de komende weken aan de slag met een campagne om meer kinderen en ook volwassenen te interesseren om mee te gaan doen. Op 5 oktober is er in het CJMV-gebouw Hits4Kits, een programma waarin kinderen tussen 8 en 15 jaar verschillende instrumenten kunnen uitproberen. En op 8 oktober houdt de Show- en Marchingband een open repetitie, bedoeld voor mensen die eerder een instrument hebben gespeeld en weer eens willen uitproberen of ze het nog steeds leuk vinden.

Lees ook: Heerlijke taptoe op Raadhuisplein

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *