‘Tekort op bijstand was te verwachten’

Het tekort van bijna een miljoen euro dat dit jaar ontstaat op de bijstandsuitkeringen hoeft geen verrassing te zijn. Dat de gemeente meer kwijt is aan de bijstand was te verwachten door de huisvesting van een groot aantal statushouders in Pijnacker-Nootdorp, zei wethouder Bernard Minderhoud donderdagavond in de eerste vergadering van de gemeenteraad na het zomerreces.

Verschillende raadsleden hadden vragen over de maatregelen die het college wil nemen om mensen met een bijstandsuitkering zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. In het plan van aanpak zijn allerlei maatregelen beschreven, maar wethouder Minderhoud waarschuwde er wel voor dat er geen snelle oplossing te verwachten is. Zo moeten statushouders eerst inburgeren en de taal leren, en daar is nu eenmaal tijd voor nodig. 

De wethouder wees erop dat de uitkeringen voor de bijstand van jaar op jaar kunnen fluctueren. Zo was in 2014 ook een tekort ontstaan, omdat toen veel bijstandsgerechtigden uit Den Haag in Pijnacker-Nootdorp waren komen wonen. Tot aan 2016 was de tendens dat het aantal uitkeringsgerechtigden weer kleiner werd. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *