Een eigen telefoontoestel in huis

Vandaag de dag is een papieren telefoonboek iets uit het verleden. Steeds minder mensen hebben nog een vast nummer, de meesten zijn inmiddels overgegaan op mobiel. Zeventig jaar geleden was een telefoontoestel thuis nog een bijzonderheid. Niet iedereen kreeg zomaar een aansluiting: daar moest je wel een reden voor hebben.

Erik Bevaart van Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp stuitte op het telefoonboek uit 1950, dat natuurlijk ook niet meer op papier bestaat, maar wel online te vinden is. Hij vond veel bekende namen.

Pijnacker: 300 aansluitingen, Nootdorp nog geen 100, Oude Leede 28

In 1950 waren er zo’n 300 telefoonaansluitingen in Pijnacker en nog geen 100 in Nootdorp. Frappant is dat Delfgauw bij Delft werd geplaatst, terwijl buurtschap Oude Leede apart vermeld stond in het telefoonboek van 1950 en 28 aansluitingen had. In 1950 telde Pijnacker (inclusief Delfgauw en Oude Leede) 8504 en Nootdorp 2471 inwoners.

Naar huidige maatstaven is het bijzonder dat de toenmalige burgemeester van Pijnacker, dhr. Duiker, ook gewoon in het telefoonboek te vinden is en dat geldt ook voor wachtmeester Mostert, die te vinden is onder het kopje Politie, Rijks. 

Foto uit 1969: Maalderij Ons Doel aan de Kerkweg gedurende de demping van de laanvaart 
Deze coöperatie had telefoonnummer 1. 

Maalderij Ons Doel

In Pijnacker was het eerste nummer van de maalderij Ons Doel, waar de heer Stoorvogel zich voor had ingespannen. Ook veel loodsen van de groenteveiling zijn in het boek te vinden. Bij de letter W vind je Het Weekblad, dat gedrukt werd bij handelsdrukkerij Drommel, Kerkweg 34. Telefoonnummer 62 staat er zodoende twee maal in. Bij Drommel werkte Quirien Haket, die in 1963 in de Stationsstraat met drukkerij Raket de Telstar begon. Ook stond men vaak met beroep vermeld. Zo staat bij Van der Helm, Emmapark 12: veeverloskundige en castreur.

Fresco, Kauffman, Buziau

Wie de lijst doorleest, ziet namen staan van toenmalig bekende dorpsgenoten. Drie voorbeelden: Jacques Fresco en Henk Kauffman, naar wie Oliveo de Kauffman Trofee voor bijzondere vrijwilligers genoemd heeft. Die werd in 1980 als eerste uitgereikt aan Wout van Overdam. De naam Kauffman staat overigens fout geschreven in het telefoonboek.

Het verhaal van de emigratie van de familie Kauffman is in 2008 door de Telstar opgetekend toen de toenmalig 72-jarige dochter Joke in Pijnacker terug was. Het verhaal werd geschreven door Sjaak Oudshoorn. 

Kleermaker en operazanger Fresco, overleden in 1959, was de opa van Louise Fresco, een vooraanstaand professor. Zij is ook bestuurslid van het Nationaal Opera & Ballet Fonds.

Jacques Fresco (1888-1959) overleefde de oorlog. Dat gold niet voor zijn gehele familie.

Bij de letter H staat Het Vulpenhuis, Stationsstraat 25a. Dit was van Wim de Jong (beter bekend als Buziau), later woonachtig aan de Beatrixstraat. Hij was ook bekend als ijsverkoper en Sinterklaas. Nog later werd hij in Delft een bekend gezicht als Leger des Heils-broeder.

Aannemersbedrijf Schotte, opgericht in 1864, deed jaren geleden ook dienst als telefooncentrale

Firma Schotte

Het telefoonnummer 1 in Oude Leede was van G. Weerheim jr., een kweker op de Oude Leedeweg 50. Zoals eerder vermeld had men in het buurtschap in 1950 slechts 28 aansluitingen.

De telefooncentrale was ondergebracht bij Schotte, het aannemersbedrijf dat sinds 29 februari 1864 bestaat. Firma Schotte speelde van oudsher in Oude Leede een maatschappelijke rol. Zowel erf, werkplaats als woonhuis en kantoor vervulden in de loop der jaren ook andere uiteenlopende functies, zoals consultatiebureau, tankstation, brandweer en ijzerslijperij.

Het is leuk om zelf eens te grasduinen in de oude telefoonlijsten, om te zien of er nog oude familieleden of vrienden te vinden zijn.

(In samenwerking met Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp).

Wim de Jong, hier werkzaam bij de groenteveiling, had meerdere baantjes gelijktijdig.