Tibetaanse leraar geeft puja in Nootdorp

Een bijzonder evenement op 2 juni in Nootdorp. Janneke Nonkes van Het Lemniscaat haalt de Tibetaanse leraar Tulku Sonam Choedup Rinpoche naar haar praktijk. Deze boeddhistische lama geeft een lezing en voert een zogenaamde puja uit, een reinigingsritueel dat volgens Tibetanen harmonie, geluk en voorspoed brengt.

Het is bepaald geen alledaagse activiteit in haar praktijk, geeft Janneke Nonkes toe. Dat het haar gelukt is om de lama naar Nootdorp te halen komt omdat ze al een paar jaar contact met hem heeft, vooral via de stichting van Tulka Sonam die zich richt op de bouw van een schooltje voor Tibetaanse nomadenkinderen. De opbrengst van de lezingen en puja’s die hij op veel plekken in Europa geeft, gaan naar deze stichting. 

“Ik ben via-via een jaar of vijf, zes geleden bij hem terecht gekomen en ik maakte toen voor het eerst zo’n reinigingsritueel mee”, vertelt Janneke. “Ik zat toen in een rotperiode in mijn leven, en tijdens dat ritueel viel er van alles van me af. Na afloop stond ik thuis te dansen in de kamer, zo goed voelde ik me.”

Persoonlijk ritueel

Janneke Nonkes

Het is altijd lastig om aan mensen die nooit kennis hebben gemaakt met dergelijke rituelen, uit te leggen wat ze zouden moeten verwachten en wat er precies gebeurt. Janneke moet er ook diep over nadenken bij die vraag. “Het is dus een Tibetaans ritueel, en daarin neemt hij je als het ware mee in een geleide meditatie. Hij reciteert mantra’s, voert bepaalde handelingen en rituelen uit, komt ook bij iedereen langs, tikt op je schouder; het is dus ook een heel persoonlijk ritueel.”

Gaandeweg worden de deelnemers uitgenodigd om los te laten wat ze niet meer nodig hebben, of wat hen dwars zit of belemmert. Dat kan als een bijzondere bevrijding voelen.

Vrolijk

Bij een boeddhistische lama denk je onwillekeurig aan een oudere heer met een grijze baard, maar zo ziet Tulku Sonam er helemaal niet uit, zegt Janneke. “Nee, hij is midden veertig, denk ik. Hij heeft een heel vrolijke uitstraling. Ik ervaar hem als een heel toegankelijke monnik.”

Wie het reinigingsritueel wel eens wil meemaken kan zich bij Het Lemniscaat aanmelden. De workshop duurt op zaterdag 2 juni van 10 tot 12.30 uur. Deelname kost 20 euro, en dat bedrag gaat dus naar de school voor de nomadenkinderen in Tibet.

Meer informatie is hier te vinden

Tulku Sonam tijdens een workshop enkele jaren geleden in Bussum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *