TNO test geprinte mondkapjes niet

Er is geen sprake van dat TNO mondkapjes test, die met een 3D-printer zijn vervaardigd door het Repair Café Pijnacker-Noord. Het masker is niet eens in bezit van TNO, meldt het onderzoeksinstituut.

Het Repair Café heeft in de afgelopen week aan de hand van een beschrijving op het internet een mondkapje vervaardigd op de 3D-printer, waar de vereniging over beschikt. Dat is aangeboden aan een huisartsenpraktijk in Delft. Het Repair Café stuurde daarover vrijdag een persbericht uit, waarin werd vermeld dat het Coronacentrum in Delft het mondkapje nu laat testen bij TNO.

Naar aanleiding daarvan kwam in het weekend een flinke berichtgeving op gang. Zo pakte het AD zaterdag uit met een hele pagina over de ‘uiterst creatieve bijdrage’ die het Repair Café heeft geleverd nu de hele wereld zit te springen om mondkapjes. “De vinding wordt op dit moment door TNO getest op bruikbaarheid”, meldt de krant.

Misverstand

Daar is geen sprake van, meldt TNO zondag. “Aan de vertegenwoordiger van het Repair Café is teruggekoppeld dat de werkzaamheid getest moet worden omdat anders medewerkers in de zorg grote risico’s met die maskers zouden lopen. Er is niet gezegd dat TNO ze in onderzoek neemt”, aldus het onderzoeksinstituut.

Woordvoerder Charles van der Mast van het Repair Café zegt dat de zaak op een misverstand berust. “We hebben begrepen dat het Corona Center in Delft het mondkapje naar TNO zou sturen. Daar was ons persbericht op gebaseerd. Nu blijkt dat wij degenen zijn die dat door TNO zouden moeten laten testen. Maar wij hebben daar geen mogelijkheden voor, we hebben alleen maar een dingetje geprint. Het is ook niet zo dat wij die mondkapjes in productie zouden kunnen nemen of zo. Daar hebben we als Repair Café helemaal geen geld voor.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *