Toch onderzoek naar houtstookovens

De gemeenteraad wil onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van houtstookinstallaties.

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico’s, de milieu-effecten en de mate van duurzaamheid van het gebruik van houtstookinstallaties. De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp besloot dit donderdagavond door het aannemen van een motie, die was ingediend door Janneke Verwijmeren (CDA). Alleen D66 en de VVD stemden tegen.

De aanleiding van het onderzoek is het verlenen van de vergunning voor de houtstookoven aan de Molenlaan in Pijnacker. De commissie voor de bezwaarschriften buigt zich binnenkort over de bezwaren die daartegen zijn binnengekomen. Maar deze commissie kijkt alleen naar de juridische kant van de zaak: de vraag of de vergunning terecht is verleend of niet. De gemeenteraad zelf hoeft daar verder geen besluit over te nemen.

Tegenstrijdigheden

Janneke Verwijmeren (CDA): meer informatie nodig.

Los van die bezwaarprocedure blijven er teveel tegenstrijdigheden in de informatie en zijn er veel vragen over de risico’s en de duurzaamheid, betoogde Janneke Verwijmeren. “We willen hiermee niet het initiatief voor deze houtstookinstallatie tegenhouden, maar we willen onafhankelijk onderzoek naar de feiten, zodat we beleid voor de toekomst kunnen maken.”

Wethouder Ilona Jense wilde de raad wel tegemoet komen. Ze stelde voor om binnenkort een expertmeeting te houden waarin deskundigen hun licht over de zaak kunnen laten schijnen, en ook stelde ze een excursie voor naar een van de houtstookinstallaties die in het land operationeel zijn.

Spannend

Jan Nederveen (Progressief) hield het enige tijd spannend of zijn fractie de motie al dan niet zou steunen, maar hij liet zich uiteindelijk overtuigen, al wilde hij de motie nadrukkelijk loskoppelen van de installatie aan de Molenweg. “Het gaat erom dat we onze kennis willen vermeerderen. Daarvoor is zo’n onafhankelijk onderzoek een goed middel.”

Eerlijk Alternatief wilde met zijn steun aan het voorstel nog helemaal niet zeggen of de fractie voor of tegen deze ontwikkelingen is. Jolanda van Leeuwen: “Daarvoor hebben we juist onvoldoende informatie. Maar we hebben geen behoefte aan een expertmeeting waarin een promotiepraatje wordt gehouden door iemand die ergens zo’n oven heeft draaien.” 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *