Tocht naar Estland valt soms niet mee

De Nootdorpers hebben onderweg geregeld te kampen met slecht weer.

De Nootdorpers Hans van der Sman en Sjaak van der Burg, die per fiets onderweg zijn naar Estland, zijn na ruim tien dagen inmiddels in Zweden beland. Donderdag hadden ze een rustdag in het stadje Almhult, en vandaag zijn ze weer opgestapt voor de rest van hun tocht. De sponsortocht is bedoeld om geld in te zamelen voor een scholenproject in Gambia.

Via hun Facebookpagina houden de twee het thuisfront op de hoogte van hun vorderingen. Op de eerste dag, op 4 september, trapten ze al zo’n 120 kilometer weg richting Ruinen. In de dagen daarna fietsten ze door Duitsland in de richting van Denemarken. Dat was niet altijd eenvoudig, omdat het weer soms slecht was en omdat op donderdag de besproken camping niet was waar ze heen waren gefietst. “Iets met twee plaatsjes die hetzelfde heten en lege telefoons…”, aldus het verslag op de Facebookpagina. Op vrijdag hadden de fietsers ook nog te kampen met zware hoosbuien.

Slecht weer

Op zondag werd de oversteek naar Denemarken gemaakt en twee dagen later die naar Zweden. De tocht door Zweden begon aanvankelijk goed, maar afgelopen woensdag werden de Nootdorpers toch weer op de proef gesteld. “Vele omwegen, verkeerde informatie op websites, een lekke band en verschrikkelijk slecht weer.”

Intussen is wel gebleken dat de bakkersfiets, die het tweetal vanuit Nootdorp naar Estland rijden, toch niet het ideale voertuig is voor een tocht als deze, zo wordt ergens in een van de verslagen vermeld.

1700 kilometer

De volledige tocht vanuit Nootdorp naar Estland, waar de zoon van Hans woont en die eigenaar is van de bakkersfiets, telt 1700 kilometer. Het geld dat met de sponsortocht bijeen wordt gebracht gaat naar een zogenaamde Uppercut Basic School in Gambia, een project waar gemeenteraadslid Barjan Kerklaan en zijn vrouw zich al jaren voor inzetten.

De opbrengst van de Dobbeloop, die op 24 september wordt gehouden, gaat ook naar de school in Gambia. De bedoeling is dat Hans en Sjaak op de dag van de deze recreatieloop terug zijn in Nederland. Dan zal ook bekend worden gemaakt hoeveel geld ze met hun actie bij elkaar hebben gefietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *