Uslu legt kritiek gemeenteraad naast zich neer

Staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet niets met de kritiek van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp, dat het uitspreken van een voorkeur voor een van de twee gegadigden voor aanwijzing als lokale omroep zou kunnen leiden tot een afhankelijkheidsrelatie. Wat de staatssecretaris betreft had de gemeenteraad gewoon kunnen kiezen voor een van de kandidaten.

De staatssecretaris wijst erop dat het de gemeente vrij is om toetsingscriteria vast te stellen, zoals bijvoorbeeld de professionaliteit van de instelling, de vraag hoe de instelling in de maatschappij staat en hoe de financiƫle situatie van de instelling is.

De vaste kamercommissie van cultuur en media had naar aanleiding van de brief van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp om de mening van de staatssecretaris gevraagd. Die brief was opgesteld op grond van een motie, die in juni door de gemeenteraad is aangenomen. In de brief dringt de raad er op aan dat er een andere aanwijzingsprocedure komt waarbij het Commissariaat voor de Media maar moet kiezen als er meer dan een kandidaat is.

Adviesrol

De staatssecretaris schrijft wel dat er gewerkt wordt aan nieuwe wetgeving. Tot die tijd blijft de huidige aanwijzingsprocedure van kracht. “Dat is dus inclusief de adviesrol voor gemeenteraden”, voegt de staatssecretaris er aan toe.

Intussen heeft het Commissariaat voor de Media nog steeds geen besluit genomen welke van de twee kandidaten voor de komende vijf jaar de lokale omroep voor Pijnacker-Nootdorp zal zijn. Naast de stichting Pijnacker-Nootdorp Actueel is ook de bestaande lokale omroep in de markt voor de aanwijzing. Eigenlijk had het besluit al maanden geleden genomen moeten zijn. De licentie van de stichting Omroep Pijnacker-Nootdorp liep half augustus af.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *