HANNEKE VAN DE GEVEL TREEDT AF

BIJGEWERKTE VERSIE

Wethouder Hanneke van de Gevel (Eerlijk Alternatief) is donderdagavond afgetreden. Ze is in de knel gekomen vanwege een casus met twee gezinnen die haar hulp hadden gevraagd.

Van de Gevel maakte haar aftreden om zes uur ’s avonds bekend in een besloten interpellatiedebat, dat was aangevraagd ‘om de wethouder vragen te stellen over haar handelen met betrekking tot een casus over de aanvraag van hulpverlening’, zo liet fractievoorzitter Peter van den Heuij later op de avond weten. Die vragen zijn echter niet gesteld, omdat de wethouder direct na aanvang van de vergadering haar verklaring aflegde over haar beslissing om terug te treden. Daarmee was het debat afgerond.

Eerlijk Alternatief heeft verslagen gereageerd op het aftreden van de wethouder. De fractie vindt het ‘ongelooflijk jammer dat de omstandigheden haar noodzaken haar taken neer te leggen’. Het college van B & W liet donderdagavond weten het vertrek van de wethouder te betreuren, maar haar besluit te respecteren. Burgemeester Ravestein noemde haar in een persbericht ‘een zeer bevlogen en sociaal betrokken wethouder.’

Privacy van gezinnen

Eerlijk Alternatief maakte het aftreden van de wethouder aan het begin van de avond bekend met het volgende bericht:

“Op donderdagavond 9 juli is Hanneke van de Gevel afgetreden als wethouder van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een zware beslissing. Zij gaf in haar verantwoording aan dat zij deze stap neemt om de privacy van twee gezinnen niet in gevaar te brengen. Er was een casus op haar pad gekomen waarin om haar hulp gevraagd werd. “In een vertrouwelijk gesprek met betrokkenen van de casus heb ik meer mijn hart dan mijn hoofd laten spreken en dat is niet goed als bestuurder. Een van de deelnemers aan het vertrouwelijk gesprek heeft bezwaar gemaakt tegen een besluit van de gemeente. Daarin is gedreigd privacygevoelige informatie uit het vertrouwelijke gesprek naar buiten te brengen als het besluit niet teruggedraaid wordt. Dan kan ik niet anders dan de keus maken het gezin in kwestie te beschermen. Informatie over de zorgelijke situatie waarin deze gezinnen zich bevinden mag nooit in de media terecht komen. Dat zou onnodig schadelijk zijn en nergens toe dienen. Dus rest mij de enige politieke keus die er is, en dat is aftreden als wethouder.” Zij hoopt dat het college haar ingevoerde innovaties op het sociaal domein, participatiewet en afval afmaakt.”

Verslagen

Haar partij, Eerlijk Alternatief, reageerde verslagen: “We begrijpen haar keuze, maar we vinden het ongelooflijk jammer dat de omstandigheden haar noodzaken haar taken neer te leggen. Zij heeft de gemeente goed op de landelijke kaart gezet qua vernieuwingen. Pijnacker-Nootdorp verliest een bevlogen, betrokken wethouder, met het hart op de goede plaats en juist dat is haar opgebroken. Eerlijk Alternatief stapt niet uit het college en hoopt snel een kundige en daadkrachtige wethouder te presenteren.

Hanneke van de Gevel is ruim twee jaar wethouder geweest en was daarvoor twaalf jaar raadslid.

Lees ook: ‘Laat het college mijn klus afmaken’

Lees ook: Respect en treurnis om vertrek wethouder

Een opmerking bij " HANNEKE VAN DE GEVEL TREEDT AF"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *