Veel activiteiten rond 75 jaar vrijheid

Pijnacker-Nootdorp heeft al verschillende ideeën voor de viering van 75 jaar vrijheid. Een vlogwedstrijd voor scholieren, exposities, een bevrijdingsvuur-estafette, vrijheidsmaaltijden en een concert met de Koninklijke Militaire Kapel: dat zijn al enkele van de activiteiten die op het programma staan.

De gemeente wil tussen november dit jaar en juli volgend jaar op verschillende manieren aandacht besteden aan het feit dat ons land 75 jaar geleden werd bevrijd. In het programma valt voor alle groepen inwoners het een en ander te beleven: zowel jeugd als volwassenen en ook veteranen.

Vlogwedstrijd

De aftrap is deze maand al, met het begin van en vlogwedstrijd voor scholieren. Aan deze wedstrijd is een dilemmaspel verbonden, dat door de winnaars zal worden gespeeld in de raadzaal onder leiding van een vertegenwoordiger van het Veteraneninstituut.

In januari wordt een tijdelijk lichtmonument opgericht, ter herinnering aan de slachtoffers van de holocaust. Van 4 april tot 5 mei is er een rijdende expositie: de vrijheids-express.

Estafette

Voor het eerst dit jaar komt op 5 mei het bevrijdingsvuur in de gemeente aan. Dat vuur wordt met een estafettetocht, die al op 4 mei begint, vanuit Wageningen naar Nootdorp gebracht. De fakkel wordt op bevrijdingsdag om 12 uur feestelijk ontvangen. Op die dag zijn er ook op allerlei plekken in de gemeente bevrijdingsmaaltijden. De gemeente nodigt organisaties uit om die in alle kernen te organiseren.

Ook de jaarlijkse herdenkingen staan komend jaar in het teken van 75 jaar vrijheid, zoals de dodenherdenkingen in Nootdorp en Pijnacker op 4 mei en de herdenking van de Slag om Ypenburg (destijds Nootdorps grondgebied) op 10 mei.

De festiviteiten worden op 5 juni afgesloten met een concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Dat concert, met als thema ‘Vrij land’, wordt gehouden in sporthal De Viergang.

Meer geld

Het college van B & W had voor de activiteiten rond 75 jaar vrijheid zelf al en budget van 40.000 euro voorgesteld, maar de gemeenteraad heeft daar afgelopen dinsdagavond bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar nog wat extra geld bij gedaan.

Op initiatief van Harald van Zielst (Trots) en Ina Mantjes (Gemeentebelangen) werd een amendement aangenomen om het budget te verhogen tot 75.000 euro. Van Zielst: “75 jaar vrijheid, dan is een bedrag van 75.000 euro wel een mooi symbool.” Het amendement werd met algemene stemmen aangenomen.

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *