Veel interesse voor cursus genealogie

De burgerlijke stand is vanaf 1811 gedigitaliseerd. Veel archieven zijn ingescand, dus je moet dan oude handschriften ontcijferen.

Er hebben zich aardig wat mensen aangemeld voor de cursus van het SWOP over het gebruik van het computerprogramma Aldfaer, dat bedoeld is voor stamboomonderzoek. De genealogiecursus met behulp van het Windowsprogramma wordt vanaf vrijdagochtend in vijf lessen gegeven door Martinus Reijnhoudt.

Deze cursus is er nu voor het eerst bij de SWOP, zegt Reijnhoudt. “Ik heb al wel eerder cursussen gegeven in het gebruik van Windows 10 en in het maken van fotoboeken. Tijdens een computercaf√© in de Schakelaar kwamen er vragen over programma’s voor stamboomonderzoek. Daarom heb ik deze cursus ontwikkeld, en daar blijkt dus veel belangstelling voor te bestaan.”

Goed te doorzoeken

Er zijn veel mensen die onderzoek doen naar hun familiestamboom. Dat is tegenwoordig wat gemakkelijker geworden, omdat alle archieven van de burgerlijke stand van de gemeenten zijn gedigitaliseerd. Die zijn dus met de computer goed te doorzoeken en een programma als Aldfaer helpt daarbij.

De burgerlijke stand gaat niet verder terug dan 1811. Vanaf dat jaar hielden de gemeenten, onder invloed van de Franse bezetters, de geboorten, huwelijken en overlijden bij. “Wil je eerder terug dan 1811, dan wordt het ernstiger. Dan moet je te rade gaan in de kerkelijke archieven. Maar daar gaat deze cursus niet over.”

Wie nog wil meedoen aan de cursus moet heel snel zijn. Aanmelden kan nog via dit mailadres. “Maar er zijn al zeven aanmeldingen en ik wil eigenlijk niet verder gaan dan tien”, zegt Reijnhoudt. Hij sluit niet uit dat de cursus later nog een keer wordt gegeven als er voldoende belangstelling voor blijft bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *