Veel te doen voor mantelzorgers

Mantelzorg is dankbaar werk, maar het is vaak ook een zware belasting.

De Week voor de Mantelzorg in Pijnacker-Nootdorp, in de eerste week van november, wordt een groot evenement. Er is van alles te doen voor mensen die voor een familielid zorgen of die steun verlenen aan een buurvrouw of buurman. Er valt wat te leren, maar het gaat ook om eens even ontspannen, even de zorg voor die ander loslaten en iets leuks voor jezelf.

Want dat is de ambitie van de week, zegt Francis Bennis van het Bureau Mantelzorgondersteuning, ondergebracht bij de SWOP. “Het is een mix van iets leren en even een verzetje hebben. Dat is hard nodig, want veel mantelzorgers zijn erg zwaar belast. Die kunnen wel eens een beetje ontspanning gebruiken.”

Het is voor het eerst dat er een hele week is ingeruimd met activiteiten voor mantelzorgers. In voorgaande jaren was er wel een Dag van de Mantelzorg, maar door een extra impuls vanuit de gemeente is dat dus een week geworden. “We hebben vanuit het gemeentebestuur samen met de bibliotheek en het jeugd- en jongerenwerk de opdracht gekregen om de situatie van mantelzorgers extra onder de aandacht te brengen, en om hen nog meer steun te geven dan tot nu toe al gebeurde.”

Afwisselend programma

De organisatoren hebben een afwisselend programma samengesteld, waarin enkele punten opvallen. Zo komt de journalist Hugo Borst, bekend van de rubriek in het AD over zijn dementerende moeder, naar Pijnacker voor een lezing over de verpleegzorg en wat daarin beter kan. Borst is een van de mensen achter het manifest, waarin werd aangedrongen op flinke verbeteringen van de situatie in verpleeghuizen. Ook zijn er workshops over reanimatie en het gebruik van de AED, en over verzorgende handelingen die voor mantelzorgers van belang kunnen zijn.

In de rubriek ontspanning zijn er ook leuke activiteiten. Zo komt er een verhalenverteller, kunnen mantelzorgers meedoen aan een workshop djembee en kunnen ze leren bloemschikken en dikke dames schilderen.

Jongeren

Dat het jeugd- en jongerenwerk betrokken wordt bij de activiteiten voor mantelzorgers is niet gek, zegt Francis. “Je denkt er niet zo snel aan, maar veel mantelzorgers zijn jongeren die voor een zieke vader of moeder zorgen, of die een gehandicapt broertje of zusje hebben. Die groep herkent zichzelf vaak niet als mantelzorger, maar ze zijn het natuurlijk wel. En ze hebben het vaak niet gemakkelijk, omdat ze al op jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid dragen en omdat er voor hen vaak weinig aandacht is.”

De groep jonge mantelzorgers is niet zo gemakkelijk te bereiken, en om welke aantallen het gaat is niet precies bekend. Juist het jeugd- en jongerenwerk heeft de mogelijkheid om meer met deze groep in contact te komen.

Ook bij de volwassen mantelzorgers is het moeilijk om de precieze aantallen te bepalen, zegt Francis. “Eigenlijk zijn we ook helemaal niet zo met die aantallen bezig. Het gaat ons veel meer om de beleving van mensen die mantelzorg verlenen. Die is heel verschillend. Je hebt mensen die een keer per week  voor iemand anders boodschappen doen, en je hebt ook mensen die bijna 24 uur per dag voor een partner of familielid zorgen. Het is heel mooi als mensen voor elkaar zorgen, maar het kan ook zwaar zijn.”

Inschrijven

Het programma van de Week voor de Mantelzorg is te vinden op deze webpagina. De inschrijving voor de verschillende activiteiten is al geopend en aanmelden kan tot 23 oktober. Voor sommige onderdelen van het programma zal veel belangstelling bestaan, dus nu al aanmelden kan beslist geen kwaad.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *