‘Verbinding centraal in CulturA & Zo’

Noor Nuis

Muziek- en pianodocente Noor Nuis heeft haar privé-praktijk al vanaf de start in 2007 in gebouw CulturA in Nootdorp. Ze heeft het gebouw en zijn gebruikers in de loop der jaren behoorlijk zien ontwikkelen. Maar de bloei kwam pas echt op gang toen in 2019 Bibliotheek Oostland zijn intrek in het gebouw nam en CulturA & Zo ontstond.

“Er is veel veranderd”, zegt Noor. “De muren zijn aangepast aan wat boeken nodig hebben, de ruimtes zijn aangepast aan de verschillende leeftijden van de gebruikers en wat heel belangrijk is: alle mensen die hier werken zijn doordrongen van de noodzaak van verbinding.”

Die verbinding tussen de verschillende groepen en functies in het gebouw: dat is wat haar betreft de belangrijkste verandering die binnen CulturA & Zo tot stand is gekomen. En dat proces is nog niet af. “Er zijn nog allerlei nieuwe plannen en ideeën, vooral voor dwarsverbanden. Veel dingen lopen al uitstekend, op ander gebied kan er wat mij betreft best nog wat meer van de grond komen. De beeldende kunst is in het gebouw nog niet op orde vind ik, met name op het gebied van cultuureducatie.”

Tijd vergeten

De combinatie van bibliotheek, het cultuurcafé en al de activiteiten van huurders en vaste gebruikers blijkt in de praktijk goed te functioneren, ervaart Noor. “Ik zie het aan de leerlingen die bij mij op les komen. Na afloop verdwijnen ze vaak meteen de bibliotheek in om ergens lekker te lezen. Maar soms komen ze te laat op les omdat ze in een boek zijn blijven hangen en de tijd zijn vergeten.”

Voor de pianodocente is het geen vraag welk bibliotheekfiliaal de titel ‘Beste Bibliotheek 2021’ zou moeten krijgen. Vooral de manier waarop de beheerders, de bibliotheekmedewerkers, de huurders en gebruikers zich samen betrokken voelen bij het geheel maakt wat haar betreft maar een uitkomst mogelijk. “In het geregelde overleg dat we met elkaar hebben blijkt dat elke keer. Er is hier ook in deze coronaperiode de attitude van: oké, wat kunnen we wél?”

Stemmen voor de titel ‘Beste Bibliotheek 2021’ kan nog tot 22 oktober.

, ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *