Vergunning houtstook terecht geweigerd

BW Stook wilde aan de Molenlaan in Pijnacker een houtstookinstallatie bouwen. De gemeente heeft de vergunning terecht geweigerd, aldus de rechtbank.

De rechtbank in Den Haag heeft het beroep van BW Stook tegen het besluit van de gemeente om geen vergunning te verlenen voor de houtstookinstallatie aan de Molenlaan in Pijnacker afgewezen. Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp geeft de omgevingsvergunning op goede gronden geweigerd. Dat blijkt uit de uitspraak, die kort voor het weekend is gepubliceerd.

De plannen voor de houtstookinstallatie, die bedoeld was om via verbranding van houtpallets warmte en elektriciteit op te wekken voor het glastuinbouwbedrijf Solanahof en voor allerlei andere afnemers, zorgden in 2018 voor veel commotie. Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp wilde de installatie aanvankelijk toestaan, maar al snel kwam een stroom van protesten op gang, vooral omdat omwonenden vreesden voor overlast vanwege de milieueffecten door de installatie.

Besluit herroepen

Uiteindelijk adviseerde de commissie voor de bezwaarschriften negatief, omdat de installatie niet in het bestemmingsplan zou passen. De commissie noemde ook andere redenen waarom de vergunning niet had mogen worden verleend. Na die uitspraak besloten B & W in augustus van dat jaar om het eerder genomen besluit te herroepen en alsnog de vergunning te weigeren.

De rechtbank in Den Haag heeft de gemeente nu gelijk gegeven in het verweer dat de houtstookinstallatie niet in het bestemmingsplan past. Volgens de rechtbank is voldoende aangetoond dat de houtstookinstallatie geen onderdeel vormt van het tuinbouwbedrijf, maar een zelfstandige onderneming is. Er is geen sprake van één inrichting, aldus de rechtbank.

Emoties

In de uitspraak wordt niet ingegaan op de milieutechnische bezwaren van de omwonenden, waarvan er enkele als zogenaamde derde-partijen aanwezig waren tijdens de behandeling van de zaak op 12 december. Omdat het beroep van BW Stook op grond van het bestemmingsplan is afgewezen, is het niet nodig om die bezwaren tegen de voorgenomen houtstook, die bij de derde-partijen voor veel emoties hebben gezorgd, te laten onderzoeken, aldus de rechtbank in die uitspraak.

De initiatiefnemers van de houtstookinstallatie kunnen nog in hoger beroep bij de afdeling Rechtspraak van de Raad van State.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *