Glaskracht: Verlam modernisering niet

Ook het glastuinbouwgebied rond de Dwarskade wil het college van B & W herontwikkelen voor woningbouw.

LTO Glaskracht Nederland en Glastuinbouwkracht Oostland maken zich zorgen over het voornemen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, om het zogenaamde Voorkeursrecht te vestigen op vier glastuinbouwgebieden in de gemeente. Die juridische maatregel heeft als gevolg dat tuinders die hun bedrijf willen stoppen, de grond eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.

De belangenorganisaties voor de glastuinbouw zijn bezorgd dat die maatregel een verlammende werking heeft op de mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling. Het zal de modernisering van het teeltareaal in de weg staan, schrijven de organisaties in een brief aan de gemeenteraad.

De vier gebieden die het college van B & W in de toekomst voor woningbouw wil ontwikkelen, Balijade, Dwarskade, Rijnkade en Overgauw, zijn volgens Glaskracht ‘een essentieel onderdeel van het glastuinbouwcomplex van de Greenport West-Holland’. De organisaties waarschuwen ook voor onzekerheid voor de diverse warmteprojecten die door de sector zijn of worden opgezet, zoals het geothermieproject Noukoop-Balijade.

In overleg

Glaskracht vindt dat voor de beoogde transformatie een ontwikkelingsplan, een aankoopstrategieplan en een heldere planning noodzakelijk zijn. Dergelijke plannen kunnen prima in overleg met de bestaande ondernemers opgesteld worden. Het bestuur van de regio Oostland van Glastuinbouw Nederland zou hierbij nadrukkelijk moeten worden betrokken, schrijft de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *