Eerste Oekraïens gezin krijgt woning Dwarskade

Kinderdagverblijf Koeskoes in Delfgauw komt ook beschikbaar voor Oekraïners.

Een eerste vluchtelingengezin uit Oekraïne dat sinds april op een noodopvangplek in het Van der Valkhotel zat, heeft een woning toegewezen gekregen. De familie, die bestaat uit vijf personen, heeft onderdak gekregen in een tuinderswoning aan de Dwarskade in Nootdorp, die eerder door de gemeente was aangekocht. Aanvankelijk had het college het plan om twaalf mensen in twee panden aan de Dwarskade te huisvesten, maar nu wordt alleen het huis gebruikt dat al een woonbestemming heeft.

Vanaf september zullen ook andere Oekraïners die nog in het hotel verblijven, een tijdelijke woning in de gemeente worden toegewezen. De schoollokalen aan de Molenweg in Nootdorp worden geschikt gemaakt voor tijdelijke huisvesting voor een periode van maximaal drie jaar. Ook wordt onderzocht of hier een mobile home kan worden bijgeplaatst, zodat op deze plek ongeveer twaalf mensen kunnen worden opgevangen.

Ook vanaf september krijgen 36 mensen onderdak in mobile homes die worden geplaatst op het Oranjepark, naast het bestuurscentrum in Pijnacker. In Delfgauw wordt het huidige kinderdagverblijf Koeskoes van Skippy-PePijn aan de Meikoninginlaan in Delfgauw aangepast voor tijdelijke huisvesting. Omdat het kinderdagverblijf nog tot half september in gebruik is kunnen de veertig Oekraïners die hier zijn gepland pas eind oktober terecht.

Brandweerkazerne

Inmiddels is er nog een vijfde locatie in beeld gekomen: de oude brandweerkazerne aan de Koningin Julianastraat in Nootdorp. In elk geval tot juli volgend jaar, maar mogelijk nog wat langer, kan hier opvang worden gerealiseerd voor een gezin van zeven personen. Daarna moet het gebouw worden afgebroken vanwege de nieuwbouw voor het Hart van Nootdorp.

De omwonenden van de brandweerkazerne zijn inmiddels door de gemeente op de hoogte gesteld. Ook krijgen ze komende woensdag de gelegenheid om tijdens een inloopavond in kerkelijk centrum Nové op de Dorpsstraat 13 vragen te stellen. Deze bijeenkomst is van 19 tot 20.30 uur.

Nog 50 opvangplaatsen

Het college van B & W doet zijn best om naast de honderd vluchtelingen uit Oekraïne die nu al in de gemeente worden opgevangen, nog vijftig opvangplaatsen ter beschikking te stellen. Met het Van der Valkhotel wil de gemeente afspreken dat de kamers die vrijkomen als vluchtelingen naar een tijdelijke woning verhuizen, opnieuw worden gebruikt voor noodopvang. Daarnaast zoekt de gemeente naar nog meer locaties die geschikt zijn om voor ongeveer drie jaar vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde land op te vangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.