Vleermuis stopt laatste fase herinrichting

De parkeerplekken en de groenvoorzieningen in de wijk worden opnieuw ingericht.

Er kan nog geen definitief ontwerp worden gemaakt voor de laatste fase van de herinrichting van de wijk Koningshof in Pijnacker. Verschillende soorten vleermuizen, waaronder beschermde soorten, leven in de wijk. Ze gebruiken de bomen in en langs de Rivierenlaan om voedsel te vinden en als natuurlijke leefomgeving.

Die bomen mogen daardoor voorlopig niet worden gekapt en dat was wel nodig voor de herinriching van parkeerplekken en de groenstroken. Er moet voor de laatste fase van de werkzaamheden nu een nieuw plan worden gemaakt. Dat levert een vertraging op van ongeveer een jaar.

Bij de laatste fase gaat het om het deel van de wijk dat tegen de Oranjelaan aan ligt, waaronder het gebied rond sporthal Het Baken. De rioleringen moeten worden vervangen en ook de groen- en speelvoorzieningen, het parkeren en de verhardingen worden aangepakt. De nutsbedrijven vervangen meteen hun kabels en leidingen.

Brief

De herinrichting van de wijk is al in 2004 begonnen. De werkzaamheden werd toen opgedeeld in acht fases. Voor het laatste deel van het project, de fases 7 en 8, was in samenspraak met de bewoners een voorlopig ontwerp gemaakt. Aan de hand daarvan werd gewerkt aan een definitief ontwerp. De bedoeling was dat de werkzaamheden eind van dit jaar of begin 2021 beginnen, maar dat wordt nu dus een jaar later, schrijft de gemeente in een brief die in de wijk is verspreid.

Om aan de natuurwet te voldoen moet eerst nader onderzoek worden gedaan naar de beschermde vleermuizen. Als dat is afgerond moet de provincie het definitieve ontwerp nog beoordelen. Pas na goedkeuring kan de gemeente verder met de laatste fase van het project Koningshof.

De eerste fasen van de herinrichting van Koningshof zijn al jaren geleden afgerond.
3 reacties op “Vleermuis stopt laatste fase herinrichting”
 1. Dan mag de gemeente ook wel een keer heel goed luisteren naar de bewoners van de wijk Tolhek, waar grootse bouwplannen zijn op de groenstrook, want in die groenstrook leven ook beschermde dier-vogel soorten. Zoals de bonte specht, koekoek en vleermuizen.

 2. Idd helemaal met Natascha eens. Daar schijnen ook ijsvogeltjes gespot te zijn.
  Nee paar vd ijzeren vleermuizen kasten neerhangen aan de huizen en dan is het klaar.
  Maak mij ook zorgen om de egels die er nu hun winterslaap gaan houden.
  Deze maand gaan ze de boel kappen.

 3. kunt u mij zeggen welke soorten vleermuizen er
  in de bomen zitten op de rivierenlaan. graag de soortnaam. Gaan vleermuizen in de winter niet naar een gezamelijk winterverblijf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *