Vliegen komen uit afvalcontainers

In de warme perioden moeten de GFT-containers wekelijks worden geleegd, vindt het KAD.

De vele vliegen die de laatste tijd voorkomen in de wijk Emerald in Delfgauw zijn inderdaad vrijwel zeker afkomstig uit de ondergrondse afvalcontainers van Avalex. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). De gemeente had het KAD gevraagd om de overlast door de vliegen in kaart te kunnen brengen.

In de afgelopen weken zijn meer dan 60 meldingen van overlast van vele vliegen binnengekomen vanuit het zuidelijke deel van Emerald. Volgens de KAD gaat het om volwassen exemplaren van de kleine kamervlieg. Dat is een iets kleinere vliegensoort dan de huisvlieg. Een kleine kamervlieg wordt tussen de 3 en 6 mm groot, terwijl een huisvlieg tussen de 6 en 8 mm groot wordt.

Omstandigheden ideaal

De kamervlieg is iets kleiner dan de gewone huisvlieg.

Het KAD heeft in de schachten van de  ondergrondse afvalcontainers veel larven aangetroffen van de vliegensoort. Ook is gebleken dat de schachten van de containers in de wijk voor een deel zijn volgelopen met water. De omstandigheden voor het ontwikkelen van de vlieg zijn daardoor ideaal, aldus het Kenniscentrum, zeker omdat er ook rottend materiaal in is gevonden.

Het KAD heeft geadviseerd om het water uit de putten te laten verwijderen en te voorkomen dat er opnieuw water in terecht komt. Ook wordt geadviseerd om in de warme perioden de GFT-bakken wekelijks te ledigen en de containers en schachten vaak schoon te maken.

De gemeente heeft afvalverwerker Avalex gevraagd om deze adviezen zo snel mogelijk uit te voeren.

Een opmerking bij " Vliegen komen uit afvalcontainers"
  1. Deze zomer nauwelijks boeren zwaluwen gezien, misschien eens door een vogelwerkgroep bezoekjes laten afleggen aan de diverse maneges om de stallen vogelvriendelijk te maken en houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *