Waardering voor centrumplan Pijnacker

Waardering in de raad voor de plannen voor het centrum van Pijnacker.

De tijd van pleisters plakken is voorbij. Het is nodig om nu echt een gedegen plan te ontwikkelen voor het centrum van Pijnacker. Uit koopstroomonderzoeken blijkt dat bezoekers van het centrum daar steeds korter verblijven. Het is belangrijk om er alles aan te doen om die trend te keren, onder andere door het centrum een meer sociale functie te geven.

Dat betoogde wethouder Ilona Jense (economie) donderdagavond in de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad. Ze merkte ook op dat daarbij naar alle doelgroepen moet worden gekeken. “We willen graag dat iedereen iets in het centrum van Pijnacker kan vinden.”

Tijdens het oordeelvormende debat over het strategisch marketingplan voor het centrum bleek dat de fracties over het algemeen veel waardering hebben voor de voorstellen. Het ziet er ook naar uit dat de gemeenteraad eind deze maand zal instemmen met een investering van een half miljoen euro voor een grote opknapbeurt van het Raadhuisplein.

Sociaal aantrekkelijker

Vanuit verschillende fracties werd er op aangedrongen om meer niet-commerciële dienstverlening toe te voegen, zodat het centrum van het dorp ook vanuit sociaal oogpunt aantrekkelijker wordt. Jolanda van Leeuwen (Eerlijk Alternatief) pleitte voor activiteiten van bijvoorbeeld de bibliotheek en de SWOP, of misschien het Repair Café en een pop up-loket van de gemeente met een leestafel voor gemeentelijke stukken. Dat laatste wordt lastig, liet wethouder Jense al meteen weten. “De kosten daarvan zijn vrij hoog.”

Janneke Verwijmeren (CDA) liet wel twijfels horen over de kosten van de herinrichting van het Raadhuisplein. Vooral bij de kosten van natuursteen en een waterelement op het plein plaatste ze vraagtekens. Wethouder Jense legde uit dat het daarbij vooral gaat om het verbinden van Ackershof 1 en 2. “Het enige dat die twee delen nu verbindt is een afvoergoot. Dat is niet wat je wilt. Als je daar met de bestrating een goede verbinding tussen kan maken, dan kun je daar een slag maken.”

Biesieklette

De wethouder zegde toe om te onderzoeken om op of in de buurt van het Raadhuisplein een kleine Biesieklette te realiseren; een suggestie die was gedaan door Peter van de Heuij (VVD). Daarmee zou meteen het probleem van de wat rommelige fietsnietjes rond het plein zijn opgelost.

De Partij voor de Dieren pleitte voor veel meer groen op het plein. In het voorstel is daarvoor nu te weinig budget, vond Annemieke Hulsbergen. Extra groen komt er ook, beloofde Jense, maar er zijn wel beperkingen. Het plein moet immers ook geschikt zijn voor evenementen, de weekmarkt moet er een plek houden en het is ook het dak van de parkeergarage. “Dus we hebben wel een puzzel te leggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *