Weerstand tegen digitaal vergaderen

In het begin van de coronacrisis vergaderde de raad ook digitaal. Dat ging vaak met veel haperingen en beelduitval gepaard.

De agendacommissie van de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft besloten dat de raad in de komende weken weer digitaal van huis vandaan gaat vergaderen. Maar verschillende fracties hebben daar grote moeite mee. Gemeentebelangen kondigt zelfs aan om niet mee te doen aan de raadsvergaderingen op afstand.

Het besluit om de fysieke vergaderingen voorlopig weer te schrappen is genomen naar aanleiding van de maatregelen die maandagavond door premier Rutte en minister de Jonge zijn aangekondigd. Net als in het begin van de coronacrisis moet de gemeenteraad het dus weer doen met vaak haperende videoverbindingen, vastlopende streams en nauwelijks de mogelijkheid om onderling te discussiƫren over onderwerpen die op de agenda staan.

Schadelijk

De fractie van Gemeentebelangen liet dinsdag direct laten weten daar niets voor te voelen. Fractievoorzitter Bernard Minderhoud vindt dat er geen enkele reden is om de aangepaste manier van vergaderen van de laatste weken — zonder publiek, op ruime afstand van elkaar en met alleen de woordvoerders achter de raadstafel — te veranderen. Minderhoud noemt het op afstand vergaderen ‘schadelijk voor de democratische besluitvorming’. “Het in persoon met elkaar in discussie gaan, elkaar bevragen en interrumperen bevordert het debat en zo komen we als raad tot een goed besluit.”

Minderhoud wijst op het belang van het debat dat de raad deze week zou voeren over het sociaal domein. “We hebben daar voor de zomer een hele toestand over gehad. De afspraak was dat we daar in september een open debat over zouden hebben en dat er daarna een voorstel in de raad zou komen. Nu hebben we donderdag alleen een digitale informatieavond over een notitie die er al ligt. Geen ruimte voor debat, geen mogelijkheid om die notitie aan te passen. Daar weiger ik op deze manier aan mee te doen.” Gemeentebelangen heeft laten weten niet deel te zullen nemen aan de digitale vergadering van komende donderdag.

Geen reden

Ook Eerlijk Alternatief vindt het digitaal vergaderen zeer slecht voor het democratische proces. Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel: “We kunnen in de huidige opstelling in de raadszaal makkelijk op anderhalve meter afstand blijven, dus er is geen enkele reden om digitaal te vergaderen. En hoe gaan we dat dan met oordeelsvorming en besluitvorming doen?”

Van de Gevel vindt het ook belangrijk dat de inwoners mee kunnen kijken met de raadsvergaderingen, zeker als donderdag gesproken wordt over het sociaal domein. Eerlijk Alternatief gaat niet zo ver dat ze de digitale vergaderingen zullen boycotten, maar de fractie heeft er dus wel grote moeite mee.

Barend van de Kraats (D66)

Barend van de Kraats van D66 heeft in het voorjaar ook gemerkt dat het lastig is om het echte politieke debat online te voeren. Dat geldt vooral voor de oordeelsvormende vergaderingen, zegt hij, “en in zekere zin ook voor de besluitvormende vergaderingen, zeker als er veel moties en amendementen op de agenda staan.” D66 stemt er wel mee in om bij de informatieve en beeldvormende vergaderingen digitaal te vergaderen, maar bij oordeel- en besluitvorming niet. “Tenzij het de komende tijd verder uit de hand zou lopen met corona, dan moeten we tegen die tijd nog eens goed overwegen.”

Ook Janneke Verwijmeren van het CDA vindt dat videoconferencing bij beeldvormende vergaderingen een prima optie is, maar “voor oordeelsvormende vergaderingen over politiek gevoelige onderwerpen, waarin het debat centraal staat, geven wij de voorkeur aan fysiek bijeenkomen.” Verwijmeren vindt het goed om dan een mondkapje te dragen en om voorlopig alleen de noodzakelijke onderwerpen te behandelen.

Combinatie

Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren heeft ook moeite met het digitaal vergaderen, al lijkt het haar fractie gezien de huidige omstandigheden raadzaam om dat in de komende drie weken toch te doen. “We kunnen dan ook kijken of er een combinatie mogelijk is van fysiek en digitaal. Dus bijvoorbeeld alleen de woordvoerders aanwezig en de anderen digitaal, als het langer gaat duren.”

Peter van den Heuij (VVD) heeft wel begrip voor het besluit. “We moeten roeien met de riemen die we hebben. We waren erg blij met de verruiming van de afgelopen paar maanden, maar als het nodig is om de teugels weer aan te trekken, dan moet dat maar. Ik zie geen andere mogelijkheid dan ons gedrag aan te passen, anders krijg je het virus er niet onder.”

Harald van Zielst (Trots) is het daar wel mee eens: “Je hebt er gewoon aan te voldoen.” Toch heeft hij ook moeite met digitaal vergaderen. “Je mist de interactie die er is in de raadszaal. Digitaal is het alleen maar voorlezen.” Toch zal hij wel aan de digitale vergaderingen meedoen. “Ik zie dat als een plicht naar degenen die op Trots hebben gestemd.”

Jan Nederveen van Progressief tenslotte hoeft er niet lang over na te denken. “Ik heb een aantal coronagevallen in de directe omgeving. Dus hoe meer digitaal hoe beter.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *