Weidevogelgebied Zuidpolder krijgt vorm

Ruim baan voor weidevogels in het gebied tussen Pijnacker en Oude Leede.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp en de provincie Zuid-Holland hebben verdere stappen gezet om het weidevogelkerngebied in de Zuidpolder van Delfgauw daadwerkelijk vorm te geven. Het gebied krijgt uiteindelijk een omvang van 110 hectare. In de komende tijd zal er kavelruil moeten plaatsvinden, omdat de grond nu wat versnipperd is. Zo’n ruilverkaveling levert ook de boeren in het gebied voordelen op.

De plannen om in het poldergebied in Delfgauw werden in maart vorig jaar gepresenteerd door de gemeente, de provincie, het Hoogheemraadschap Delfland en Staatsbosbeheer. De bedoeling is dat de gronden in de toekomst in handen komen van Staatsbosbeheer en de gemeente. De provincie wil geen natuurgebieden beheren en draagt zijn grond daarom over aan de gemeente.

Potentie

Uit een rapport dat door een extern bureau is opgesteld, blijkt de grote potentie voor een weidevgelkerngebied in de polder. Het draagt niet alleen bij aan het welzijn van de weidevogels; ook het behoud en versterken van biodiversiteit en landschap, de toekomst van de agrarische sector, een bijdrage aan klimaatdoelen, en beleving van het gebied door de inwoners zijn belangrijke doelstellingen.

De provincie overweegt om het toekomstige weidevogelkerngebied onder te brengen int het Natuurnetwerk Nederland. In dat geval komt er een provinciale natuursubsidie beschikbaar.

In het eerste kwartaal moet de gemeenteraad een besluit nemen over de overname van 36 hectare grond van de provincie. Een deel van de gronden die de gemeente uiteindelijk in het gebied in bezit heeft, wordt verpacht aan agrariƫrs.

De voorlopige begrenzing van het weidevogelkerngebied in de Zuidpolder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *