Werkster nu duurder dan Wmo-hulp

De nieuwe eigen bijdrage maakt voor huishoudens met ene hoger inkomen een Wmo-hulp goedkoper dan de witte werkster.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp houdt er rekening mee dat na 1 januari meer inwoners gebruik zullen maken van een huishoudelijke hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat komt door de lagere eigen bijdrage, die burgers moeten betalen voor Wmo-voorzieningen. Die is vanaf 1 januari niet meer inkomensafhankelijk, maar bestaat uit een vast bedrag van € 17,50 per huishouden per vier weken.

Voor inwoners met een wat hoger inkomen die door ziekte of ander ongemak aangewezen zijn op huishoudelijke hulp, was een witte werkster tot nu toe goedkoper dan huishoudelijke hulp via de Wmo. Maar omdat voor hen de eigen bijdrage flink omlaag gaat, verandert dat en wordt het financieel gezien aantrekkelijker om bij de gemeente een aanvraag te doen voor huishoudelijke hulp via de Wmo.

Aanzuigende werking

Wethouder Hanneke van de Gevel zei donderdagavond tijdens de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad, dat de gemeente rekening houdt met een aanzuigende werking door de vaste eigen bijdrage. “We moeten afwachten wat het effect precies is, maar we houden er alvast rekening mee dat we meer geld kwijt zijn”, aldus de wethouder. Op de begroting voor volgend jaar is daarom alvast drie ton extra opgenomen.

Inwoners met een inkomen tot maximaal 110% van de bijstandsnorm betalen in Pijnacker-Nootdorp helemaal geen eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *