Wetswinkel begint spreekuur in Pijnacker

Ver juridisch adviseurs van de Wetswinkel zitten klaar om een spreekuur te houden. Van links naar rechts: Dominique Fransen, Susanne Jansen, Sharif Ali en Mark de Mooij.

De Wetswinkel Delfland, die vanuit de vestiging in Delft ook al enkele jaren voor Pijnacker-Nootdorp werkt, begint met een spreekuur in Pijnacker. Vanaf 21 september zijn de juridisch adviseurs van de Wetswinkel eens in de twee weken op donderdagavond in Buurt & Zo in het centrum van het dorp. Tussen half zeven en acht uur ’s avonds kan iedereen die een vraag op juridisch gebied heeft, daar binnenlopen.

De Wetswinkel is zes jaar geleden opgericht en wordt gerund door een groot aantal studenten, die bezig zijn met de opleiding rechtsgeleerdheid aan een van de universiteiten. Op dit moment zijn er 26 van deze studenten die geregeld op vrijwillige basis het spreekuur bemannen en inwoners van advies dienen.

Yorick van Benten, zelf een van de vrijwilligers en tevens een van de vijf bestuursleden van de stichting die de Wetswinkel runt, verwacht dat door het spreekuur in Buurt & Zo meer mensen uit Pijnacker-Nootdorp van de diensten van de Wetswinkel gebruik zullen maken. “Daar hopen we in elk geval wel op en ik ga er ook wel vanuit. Daarom zullen we steeds ook meerdere adviseurs op het spreekuur hebben. We gebruiken dan twee of drie kamers in het centrum, zodat mensen in alle privacy hun probleem op tafel kunnen leggen.”

Enorm duur

De diensten van de Wetswinkel voorzien in een behoefte, zegt Yorick. Dat komt vooral omdat de normale rechtshulp via een advocaat enorm duur is. “Ons advies is gratis, en daarmee is de drempel om binnen te stappen veel lager dan bij de normale rechtshulp. Hoewel we op geen enkele manier onderscheid maken, zien we toch vooral mensen met een lager inkomen van onze diensten gebruik maken. ”

De meeste juridische kwesties die aan de adviseurs worden voorgelegd gaan over arbeidsrecht of huurrecht, vertelt Yorick. “Dat zijn zaken die heel dicht bij mensen staan. Als je op dat gebied een juridisch probleem hebt, dan grijpt dat vaak heel diep in je leven in. Op het gebied van consumentenrecht zien we niet zoveel vragen, hoewel daar ook veel in mis kan gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld over een aankoop die niet voldoet aan de normale eisen die je er aan mag stellen. We merken dat veel mensen het bij een probleem op dit gebied een te grote stap vinden om rechtshulp te zoeken. Dan accepteren ze het mankement maar of lossen het zelf op, liever dan dat ze er een zaak van maken.”

Ervaring opdoen

De adviseurs zelf, die dus nog aan hun studie rechten bezig zijn, doen via de spreekuren bij de Wetswinkel veel ervaring op. “Dat is ook een van de doelstellingen. Het gaat overigens niet om stages in het kader van de opleiding; het is echt vrijwilligerswerk voor langere tijd. We gaan er vanuit dat elke adviseur zeker anderhalf jaar meewerkt. De werktijd verschilt nogal, maar de meesten zijn toch wel 15 tot 20 uur per maand bezig, en vaak nog langer als ze op een spreekuur zaken mee naar huis nemen om daar verder uit te zoeken.”

Wie meer wil weten over de Wetswinkel kan terecht op de website. Voor de spreekuren in Pijnacker, vanaf 21 september om de andere week op donderdagavond, hoef je je niet aan te melden: je kunt er zo binnenlopen.

 

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.