Wie houdt er van voorlezen?

Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind.

Na de zomervakantie gaat op initiatief van Bibliotheek Oostland weer de Voorleesexpress van start. Vrijwilligers lezen dan ongeveer vijf maanden lang elke week voor aan een of kind van 2 tot 8 jaar dat opgroeit in een taalarme omgeving, of in een gezin waarin weinig Nederlands wordt gesproken. De vrijwilligers worden gekoppeld aan een ‘eigen kind’. Ze gaan dus elke week naar hetzelfde kind om voor te lezen.

De Voorleesexpress is niet uitsluitend bedoeld voor kinderen in een gezin dat afkomstig is uit het buitenland, vertelt Karlien van Bijnen. “Dat is vaak wel het geval, maar er zijn ook Nederlandstalige gezinnen waar weinig wordt voorgelezen. Terwijl het zo belangrijk is voor de taalontwikkeling.”

Wachtlijst

Dat er veel belangstelling is voor het project blijkt wel uit de wachtlijst die de bibliotheek heeft moeten aanleggen. Vooral in Nootdorp en Delfgauw staat er verschillende gezinnen op die lijst. Er zijn dus extra vrijwilligers nodig om ook daar aan kinderen te kunnen voorlezen, zegt Karlien. “Dat moeten mensen zijn die het leuk vinden om gedurende twintig achtereenvolgende weken wat voor kinderen willen doen en die van voorlezen houden.”

In het voorleesproject worden ook de ouders zoveel mogelijk betrokken. Het is de bedoeling dat er tijdens het voorlezen in elk geval een van de ouders aanwezig is, zodat die ook kan zien hoe leuk en belangrijk het voorlezen is. “In het geval van buitenlandse gezinnen komt het natuurlijk geregeld voor dat de ouder zelf niet voldoende Nederlands spreekt en leest. In dat geval is het ook goed als het kind door de ouder in de moedertaal wordt voorgelezen. Dat is net zo belangrijk als het Nederlands.”

Bij de deur

Meestal blijkt dat vrijwilligers die meedoen aan de Voorleesexpress het heel leuk vinden. Maar dat geldt zeker ook voor de kinderen, vertelt Karlien. “Vaak staan ze al bij de deur of bij het portiek te wachten als je er aan komt.”

Wie vanaf september mee wil doen kan zich melden bij Karlien via dit mailadres. Je kunt ook even bellen: 06-49269589.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *