Wijk Delfgauw vreest nóg meer herrie

Vooral in de spits loopt het op de rotonde bij bedrijventerrein Ruyven geregeld vast.

Bewoners van de Gaarderstraat, Klerkstraat, Kerkmeesterstraat en Achtmanstraat in Delfgauw maken zich ernstig zorgen over de reconstructie van de rotonde bij bedrijventerrein Ruyven in de N470. Ze vrezen dat de geluidoverlast en vervuiling die ze nu al ervaren, alleen nog maar zal toenemen.

In een zienswijze die ze hebben ingediend op het ontwerp bestemmingsplan dat nodig is voor de reconstructie, vragen ze om een extra geluidswal of -scherm. Vooral bij westenwind ervaren de bewoners veel lawaai van het verkeer op de rotonde.

Verkeerslichten

Het verkeersplein Kruithuisplein/Laan van Ruyven is nu nog een rotonde, maar de gemeente en de provincie zijn van plan om hier een kruispunt met verkeerslichten van te maken. Dat is nodig omdat de rotonde het verkeer al jaren niet meer aan kan. In de spits loopt het hier geregeld vast, vooral door vrachtverkeer dat vanaf het bedrijventerrein komt.

In het verleden heeft de gemeente al geprobeerd om iets aan de overlast te doen. Er is toen een ophoging aangebracht op de geluidswal langs de wijk. Maar ter hoogte van de rotonde is sprake van een geluidslek, door de open hoek die daar in de geluidswal aanwezig is. “Het lijkt wel alsof die open hoek (…) juist voor kanalisering van het geluid zorgt”, aldus de omwonenden in hun zienswijze.

Slechtere ontsluiting

Door de toenemende verkeersdruk zijn de bezwaarmakers bang dat de herrie in hun woonstraten in de komende jaren nog erger zal worden. Ook zijn ze bezorgd over meer luchtvervuiling door het stoppende en optrekkende verkeer bij het kruispunt. Verder wordt de ontsluiting van hun wijk slechter, vrezen ze.

De bewoners komen donderdagavond hun bezwaren toelichten op een hoorzitting, die tijdens de vergadering van de gemeenteraad wordt gehouden over het ontwerp-bestemmingsplan.

De rotonde wordt volgende plannen van gemeente en provincie een kruispunt met verkeerslichten. De bewoners van de wijk direct aan de overkant van de rotonde zijn bang voor nog meer geluidoverlast en vervuiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *