Winkelcentra zijn lekker schoon

De winkelcentra in Pijnacker-Nootdorp zijn goed schoon en mensen voelen zich er zeker overdag voldoende veilig.

Pijnacker-Nootdorp scoort met het centrum van Pijnacker, De Parade in Nootdorp en het winkelcentrum Emerald in Delfgauw prima op het gebied van schone winkelcentra. Op de lijst van 52 middelgrote gemeenten neemt Pijnacker-Nootdorp dit jaar de vijfde plaats in, in een vergelijking die is gemaakt door de organisatie Nederland Schoon. De score voor Pijnacker-Nootdorp is 7,33, en dat is bovengemiddeld.

Het onderzoek is uitgevoerd op een niet aangekondigde doordeweekse dag in afgelopen zomermaanden. Onderzoekers zijn in de winkelcentra komen observeren, en ook zijn veertig bezoekers van de winkelcentra gevraagd naar hun beleving, mening en gedrag. Tenslotte zijn per winkelcentrum drie tot vijf ondernemers naar hun beleving gevraagd.

Van de drie onderzochte winkelcentra in Pijnacker-Nootdorp scoort het centrum van Pijnacker het beste, hoewel de verschillen met Nootdorp en Delfgauw niet groot zijn. Bijna driekwart van de bezoekers zagen weinig tot heel weinig zwerfafval, en ook vonden de meeste ondervraagden dat er voldoende afvalbakken zijn en dat er genoeg wordt schoongemaakt. Alle ondervraagden voelen zich in de winkelcentra overdag veilig tot zeer veilig. Bij de observatieresultaten valt op dat er weinig tot heel weinig vernielingen werden geconstateerd, en ook dat er weinig graffiti en bestickering in de winkelcentra te vinden is. Wel vonden de onderzoekers dat er weinig tot gemiddeld aan decoratief groen in de winkelcentra is. 

Het kan nóg beter

De winkeliers van winkelcentrum de Parade in Nootdorp denken dat het schoonhouden van hun winkelcentrum nóg beter kan. Zij sloten afgelopen week een overeenkomst met de gemeente waarin is afgesproken dat de winkeliers zelf verantwoordelijk worden voor het het schoon en netjes houden van het openbare gebied. De winkeliersvereniging heeft hiermee als eerste organisatie in Pijnacker-Nootdorp gebruik gemaakt van de Right to Challenge-regeling, die inhoudt dat bepaalde taken of diensten van de gemeente kunnen worden overgenomen als men denkt het zelf beter te kunnen.

De winkeliers verwachten problemen in het winkelcentrum sneller en beter te kunnen oplossen, omdat zij er immers altijd aanwezig zijn. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *