Winkels blijven dicht op 1e Kerstdag

Het verzoek van enkele supermarkten in Pijnacker-Nootdorp om vanwege corona op 1e Kerstdag open te mogen om het winkelend publiek beter te kunnen spreiden, wordt niet gehonoreerd. Een poging van Eerlijk Alternatief om met andere fracties tot een compromis te komen, om de openstelling op de Kerstdag alleen voor dit jaar toe te staan, is in de afgelopen dagen op niets uitgelopen. En voor een motie van D66, VVD en GB om meteen de openstelling op alle feestdagen mogelijk te maken bleek donderdagavond in de raad geen meerderheid te vinden.

In Pijnacker-Nootdorp geldt al jaren een ontheffing voor de winkelsluiting op zondagen, maar in tegenstelling tot in veel andere gemeenten niet voor 1e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag. In september deden de supermarkten van Jumbo in Nootdorp en Albert Heijn in Pijnacker het verzoek om dit jaar wél open te mogen op beide Kerstdagen. Als argument werd genoemd dat het winkelend publiek dan beter gespreid zou worden over de Kerstdagen, om te grote drukte in de winkels in deze coronatijd te kunnen voorkomen.

Stevige discussie

In de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad ontstond hierover vorige week een stevige discussie. D66, VVD en Gemeentebelangen wilden het liefst helemaal af van het verbod om op de 1e Feestdagen de winkels open te hebben; CDA, PPN, PvdD, CU-SGP en Trots waren daar om verschillende redenen juist tegen. Eerlijk Alternatief wilde vanwege corona de winkeliers voor dit jaar wel tegemoet komen, maar deze fractie voelde er niets voor om dan maar meteen voor een permanente openstelling te kiezen.

Tijdens de oordeelvormende vergadering werd dus al wel duidelijk dat er waarschijnlijk geen meerderheid te vinden zou zijn voor een permanente openstelling op zon- en feestdagen. Toch dienden D66, VVD en Gemeentebelangen donderdagavond een motie in om dat mogelijk te maken. De fracties hadden erop gehoopt dat Eerlijk Alternatief toch mee zou gaan met dat voorstel, omdat er dan een meerderheid in de raad zou zijn. Maar Ben Glaser maakte snel duidelijk dat zijn fractie tegen zou stemmen. “We willen de supermarkten vanwege corona voor dit jaar tegemoet komen, maar de winkelsluiting meteen helemaal loslaten is voor ons te definitief.”

Achterwege

Vorige week speelde Eerlijk Alternatief nog met de gedachte om met een eigen motie te komen, om alleen voor dit jaar de winkels toe te staan om open te zijn. Maar in de wandelgangen was in de afgelopen week gebleken dat die motie het niet zou halen. Eerlijk Alternatief koos daarom eieren voor zijn geld en besloot om de eigen motie achterwege te laten. Daarmee was dus ook meteen het lot van de openstelling op de komende 1e Kerstdag bezegeld. Dat gaat door de verdeeldheid in de raad niet gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *