Woningzoeker uit regio tóch doorstromer

Bij de toewijzing van huurwoningen in Pijnacker-Nootdorp zijn ook woningzoekenden uit de regio die een vrije sectorwoning achterlaten ‘doorstromer’.

Het college van B & W van Pijnacker-Nootdorp laat de voorwaarde los dat een woningzoekende uit de regio Haaglanden een sociale huurwoning moet achterlaten om als doorstromer te worden beschouwd. In de nieuwe huisvestingsverordening, die eind deze maand door de gemeenteraad moet worden vastgesteld, wordt de definitie aangepast. Ook mensen uit de regio Haaglanden die een huurwoning in de vrije sector achterlaten, zijn dan doorstromer.

Of iemand starter of doorstromer is, is bepalend voor de inschrijfduur op de wachtlijst voor een huurwoning. Doorstromers krijgen vijf jaar inschrijfduur extra.

Bezwaar

Pijnacker-Nootdorp was van plan om die extra inschrijfjaren alleen nog te geven aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten, omdat daar immers veel behoefte aan is. Maar de woningcorporaties en de vereniging van sociale verhuurders maakten daar via een inspraakreactie bezwaar tegen, omdat het vrijkomen van vrije sector huur- en koopwoningen juist voor extra doorstroming zorgt.

Ook voorzien de corporaties administratieve problemen en mogelijk zelfs fraude, omdat bij een particuliere huurder vaak moeilijk de huurprijs te controleren is, die ze in hun oude woningen betalen.

B & W hebben zich door de argumenten van de corporaties laten overtuigen. Het concept van de huisvestingsverordening is op dit punt dus aangepast.

Eenkamerwoning

Ook op andere punten zijn wat wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van inspraakreacties. Een daarvan is van belang voor starters en zogenaamde spoedzoekers die een eenkamerwoning zijn gaan bewonen omdat dit op korte termijn voor hen de enige mogelijkheid was voor een zelfstandige huisvesting.

Op aandringen van de corporaties behouden deze mensen hun inschrijfduur als woningzoekende, zodat het voor hen wat gemakkelijker wordt om later een ruimere woning te betrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *